Tuin

Kiezen voor een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue?

Kiezen voor een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue?
Heb jij eindelijk een huis met een fijne tuin waar je graag in wilt kunnen gaan barbecueën? Of is jouw huidige barbecue te klein of aan vervanging toe? Dat zijn er verschillende soorten barbecues om uit te kiezen. Moet je voor een traditionele houtskoolbarbecue gaan, of toch voor een gasbarbecue kiezen? We bespreken de voordelen en nadelen van beide soorten bbqs.

Houtskoolbarbecue: de voordelen

Mening barbecueliefhebber zal je vertellen dat je alleen met een houtskoolbarbecue écht barbecuet zoals het hoort. En het is natuurlijk ook zo dat je alleen met dit type barbecue die die typische, rokerige barbecuesmaak krijgt. Als je daarvan houdt, dan is een gasbarbecue waarschijnlijk een teleurstelling en is een houtskoolbarbecue de juiste keuze voor jou. Een prettige bijkomstigheid is dat zelfs goede houtskoolbarbecues nog redelijk betaalbaar zijn, en de houtskool of briketten die je erbij gebruikt ook.

Houtskoolbarbecue: de nadelen

Er zijn natuurlijk ook goede redenen waarom mensen níet voor een houtskoolbarbecue kiezen. Onder andere omdat het brandrisico lang aanhoudt om de kolen nog lang warm blijven. Ga je lang barbecueën, dan kan het zijn dat je tussentijd de kolen of briketten moet aanvullen terwijl de barbecue gloeiend heet is. Ook is het schoonmaken van een houtskoolbarbecue is vies en arbeidsintensief omdat de kool- en etensresten die achterblijven op het rooster en in de barbecue vaak moeilijk weg te krijgen zijn. Daarnaast geeft houtskool ontzettend af.

Gasbarbecue: de voordelen

Een gasbarbecue staat voor gemak. Hij is zo warm zonder dat je daar veel voor moet doen, dus je kunt snel beginnen met grillen. Dankzij de knoppen op de gasbarbecue kun je de temperatuur van de barbecue eenvoudig onder controle houden. Zo verklein je de kans dat je vlees verbrandt. En ja, voor sommigen is het echt een voordeel dat je met een gasbarbecue wél lekker buiten kunt koken maar géén rooksmaak krijgt. Als je dus liever het vlees ‘gewoon’ wilt kunnen proeven, is een gasbarbecue de beste keuze voor jou.

Kiezen voor een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue?

Gasbarbecue: de nadelen

Om met de deur in huis te vallen: gasbarbecues zijn gewoon flink duurder dan houtskoolbarbecues, omdat het echt apparaten zijn. Ze zijn ook vaak omvangrijker, dus je moet er maar plek voor hebben, ook in de opslag gedurende de koudere maanden van het jaar. Ook het gas dat je nodig hebt om te kunnen barbecueën is natuurlijk niet bepaald goedkoop.

Wat je te besteden hebt speelt dus zeker een rol. Maar als geld niet de beslissende factor is, komt het vooral op neer op of je voorkeur ligt bij het gemak van snel aan de slag kunnen, meer controle hebben en minder schoonmaakwerk hebben of bij de authentieke barbecue-ervaring.

Ook interessant