Keukens

Keuze in keukenfronten

Keuze in keukenfronten
Bribus
Keukenfronten hebben veel te verduren. Ga maar eens na hoe vaak per dag de deurtjes en laden open en dicht gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de fronten boven of naast keukenapparaten die warmte en vocht produceren zoals een (stoom)oven of koffiemachine. Je kookgewoonten, én je gezinssituatie, zijn bij de frontkeuze dan ook een belangrijke afweging. Hieronder een overzicht van de keuzemogelijkheden.

Hout

Vaak is het verschil tussen gefineerde houten fronten en massief hout niet eens te zien, en ook qua kwaliteit laten ze niets te wensen over. En gelukkig maar, want hout is nog altijd een geliefd materiaal in de keuken. Niet zo vreemd, gezien de warme, natuurlijke uitstraling. Eiken blijft onverminderd populair, maar daarnaast zijn er prachtige notenhouten keukens, grenen, beuken en de warme ‘roden’ als kersen en mahonie. Wel handig om te weten hoe je favoriete houtsoort bewerkt is om bestand te zijn tegen de keukeninvloeden.

Kunststof

Het spaanplaat of MDF kan ook worden bekleed met kunststof: melamine of acryl. Een mooie en betaalbare keuze voor de fronten. Deze kunnen in elke kleur worden geleverd en zijn tevens verkrijgbaar in veel decors en motieven. Onderhoud is eenvoudig.

Folie

Folie is de betaalbare variant voor een gelakt front. De kwaliteit hiervan is de laatste jaren sterk verbeterd. Voor een leek is een foliefront vaak niet van echt te onderscheiden omdat de folie naadloos op de fronten is aangebracht. Dat is ook nodig, want zodra er vocht onder zou komen bestaat het gevaar dat de folie los laat. Een basis van MDF komt de kwaliteit ook ten goede.

Lak

Keuze in keukenfronten
Bribus
Mateloos populair tegenwoordig is het gelakte keukenfront. Vooral de hoogglans is geliefd. Basis voor een lakfront is altijd MDF en de kwaliteit zit hem in het lakprocedé bij de producent zelf. Sommigen lakken het front drie keer. En in een aantal gevallen is de laklaag zo hard als autolak. Behalve de hoogglanslak is er de matte lak, de satijnlak en een structuurlak.

Glas

Een bijna logisch vervolg op de komst van de glazen werkbladen is het glazen front. Een idee met eindeloze mogelijkheden. Vaak is het glazen front ingekaderd in een aluminium of RVS kader. De glans is vergelijkbaar met hoogglanslak en het kleurbereik is enorm. Doorzichtig glas werd natuurlijk al langer toegepast in de bovenkasten, maar ook hier is een designslag gemaakt met glazen deuren met bijvoorbeeld fraaie bloemmotieven.

Decor

Met materiaal alleen ben je er nog niet. Want veel keukenleveranciers hebben een flink aantal soorten frontjes in het assortiment waaruit je ook een keuze dient te maken. Vind je een strak, glad deurtje mooi, of ga je toch liever voor wat diepte met een kader of een reliëf? En is dat kader dan gebogen of gewoon recht? Prachtige structuren kunnen er op een front worden aangebracht. Horizontale of verticale groeven bijvoorbeeld brengen een deurtje helemaal tot leven.

Ook interessant