Kerstboom alternatief in huis: wat zijn de voordelen?

24 september 2021 Bron: Bouw & Wonen
Kerstboom alternatief in huis: wat zijn de voordelen?
In de wintermaanden pakken we massaal uit met kerstdecoratie in huis. Het belangrijkste onderdeel? Dat is in de meeste woningen de kerstboom! Al kan het aanzicht van de boom toch wat gaan vervelen, als je altijd weer dezelfde styling kiest. Ga daarom eens voor een alternatieve kerstboom, in plaats van de traditionele kerstboom. De houten kerstboom, de spiraal kerstboom, de metalen kerstboom, de boom in de vorm van een figuur of de kerstboom voor aan de wand: je hebt genoeg om uit te kiezen. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een kerstboom alternatief in huis? We zetten het voor je op een rijtje!

Kerstboom alternatief voor een modern interieur

Veel mensen zijn dol op kerstdecoratie. Maar eerlijk is eerlijk: het kan soms wel wat traditioneel en klassiek ogen. Waar we ons enerzijds bezighouden met de nieuwste woontrends, kent kerstversiering daarentegen vaak een ouderwets jasje. Met een kerstboom alternatief zit dit helemaal anders: zo’n boom past juist perfect bij een modern interieur. Een kerstboom van hout of een spiraalvormige kerstboom kent een classy, rustgevende uitstraling: beeldig in een minimalistisch of een Scandinavisch interieur. Het gaat om een eigentijdse look, die helemaal past bij de wereld van nu. Dit vormt een belangrijke reden om voor de moderne versie van de kerstboom te kiezen!

De moderne look van de kerstboom heeft dus te maken met de boom zelf, maar ook met de decoratie van de boom. Bij verschillende soorten moderne kerstbomen kun je flink uitpakken met de decoratie. Denk aan de kerstboom met houten latjes: je kunt er kerstballen en -ornamenten in kwijt, evenals verlichting. Om bij de moderne woonstijl te blijven, is het aan te raden om de kerstversiering op een wat subtielere wijze aan te pakken. Dit past bij het eigentijdse plaatje! Stel bijvoorbeeld één of twee kleuren centraal, zodat de look niet te bont wordt. Verder hoef je de boom niet bomvol te hangen: ook met minder decoratiestukken trekt de kerstboom nog altijd de aandacht in huis.

Afwisseling met een alternatieve kerstboom

Met de alternatieve boom haal je dus een moderne uitstraling naar je interieur toe met de feestdagen. Dit zorgt tevens voor een belangrijke afwisseling met de traditionele boom, die we allemaal wel kennen. Merk je dat je de oorspronkelijke kerstboom een beetje zat bent geworden? Dat is een reden om voor een ander type boom te kiezen. Naast de kunstboom, die nog altijd erg veel op de normale boom lijkt, zijn er dus nog veel meer opties.

Als je op meerdere plekken in je interieur een kerstboom hebt staan, is het tevens een aanrader om de normale boom met een alternatieve boom af te wisselen. Zet in de woonkamer bijvoorbeeld een traditionele boom neer, maar op de slaapkamer een kerstboom alternatief – of juist precies andersom. Zo’n moderne kerstboom is eenvoudig om op te zetten, wat maakt dat je ‘m op veel plekken in huis kwijt kunt. Ook in je thuiskantoor is het bijvoorbeeld gezellig om een unieke kerstboom te hebben staan!

Gemak met een moderne kerstboom

We willen het niet alleen hebben over de voordelen wat betreft de looks, maar ook over de praktische voordelen! We kennen allemaal de nadelen van de normale, ‘echte’ kerstboom. Het is al een gedoe om deze boom in huis te krijgen: de boom past maar net door de deur, en er zijn al veel naalden uitgevallen voordat de boom überhaupt staat. Gedurende de periode dat de kerstboom in huis staat, vallen er steeds meer naalden uit – een opruimbeurt is regelmatig nodig. Met een beetje pech verliest de boom al vroeg veel naalden, waardoor deze er steeds kaler uit komt te zien. Misschien blijkt iemand in het gezin allergisch te zijn voor de boom, of besluit je kat om erin te klimmen. En na het kerstfeest moet je de boom weer je huis uit zien te krijgen, het liefst zonder dat de naalden overal achterblijven. Best begrijpelijk dat je dit zat bent.

Een kunstboom is een veel gekozen alternatief. Maar zo’n boom is meestal echt niet zo fraai als een echte boom, wat het minder leuk maakt om ernaar te kijken. Je kunt kiezen voor een prijzige kunstboom met een look die in ieder geval redelijk is, maar na een aantal jaar is ook deze boom meestal klaar om weer weg te doen. De takken zijn gaan hangen, de kerstballen zijn er te zwaar voor geworden. Geen ideale keuze.

Met de alternatieve kerstboom zit dit echt anders. Je hebt niet te maken met uitvallende naalden, zoals bij de echte kerstboom, én de boom blijft juist jarenlang mooi, in tegenstelling tot de kunstboom. Ga bijvoorbeeld voor een boom met houten latjes of een metalen boom: dit zijn stevige materialen, waarbij je niet bang hoeft te zijn dat de vorm verloren gaat. Ook het opzetten van deze moderne bomen is eenvoudig, evenals het opruimen. Met de slimme en stevige constructie staat de boom snel in elkaar, en na afloop kun je de boom met gemak weer opbergen op bijvoorbeeld de zolder. Klaar om het volgende seizoen weer opgetuigd te worden! Zo heb je jaar in, jaar uit plezier aan de moderne kerstboom.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo