Kempens Landschap krijgt Europese prijs voor cultureel erfgoed

  BE   20 maart 2014 Bron: Provincie Antwerpen
De Europese Commissie en de vereniging Europa Nostra hebben vandaag de winnaars bekendgemaakt van de belangrijke prijs voor cultureel erfgoed. De 27 winnaars – waaronder Kempens Landschap – werden gekozen uit 160 voorgedragen projecten uit 30 landen. Ze worden beloond voor hun prestaties in vier categorieën: ‘conservatie’, ‘onderzoek’, ‘bijzondere inzet’, en ‘onderwijs, opleiding en bewustmaking’.

Eind september 2013 werd Kempens Landschap door dhr. Paul van Schoors – voorzitter van de vzw Roosendael - voorgedragen voor de Europa Nostra Award in de categorie ‘verdienstelijke erfgoedorganisatie’. Grote troeven waren de kwaliteit en de buitengewoon grote omvang van het werk dat Kempens Landschap verricht, evenals de inventiviteit en doelgerichte samenwerking van het klein maar deskundig team. De vaststelling dat steeds meer eigenaars, beheerders en overheden aankloppen bij Kempens Landschap is het beste bewijs en meteen een garantie voor de toekomst.
Gespecialiseerde jury’s van onafhankelijke deskundigen uit heel Europa beoordeelden de genomineerden projecten en hadden hetzelfde oordeel.

Als voorzitters van Kempens landschap zijn Peter Bellens en Inga Verhaert, gedeputeerden van de provincie Antwerpen, uiteraard enorm trots en verheugd met deze award. “Deze EU-cultuurprijs is niet alleen een erkenning voor onze bijzondere verdiensten op het gebied van de bescherming van het cultureel erfgoed, denk bijvoorbeeld aan het Fort van Duffel, de Beddermolen te Westerlo of de molen in Lille. De award is ook een bevestiging dat dat de provincie Antwerpen 17 jaar geleden de juiste beslissing heeft gemaakt om Kempens Landschap op te richten”, zegt Peter Bellens. “Tevens is het een erkenning van de passie en gedrevenheid van het 8-koppige team van kempens Landschap onder leiding van directeur Philippe De Backer.”

Kempens Landschap krijgt Europese prijs voor cultureel erfgoed

“Ons cultureel en landschappelijk erfgoed is één van onze meest waardevolle bezittingen. Het slaat een brug tussen het heden en het verleden, bevordert de maatschappelijke integratie en is goed voor het toerisme”, aldus Inga Verhaert. “Ik ben ook zeer blij dat de jury expliciet onder de indruk was van onze rol met betrekking tot de veiligstelling en toekomstige ontwikkeling van Wortel- en Merksplas-Kolonie. Tevens was men onder de indruk van de meerwaarde van Kempens Landschap in andere landschapsprojecten zoals domein Roosendael te Sint-Katelijne Waver, de Keiheuvel te Balen, het domein van de Redemptoristen te Essen of de open fortvlakte te Borsbeek.”

De jury liet verstaan dat ze sinds de goedkeuring van de Europese Landschapsconventie 10 jaar geleden, nauwelijks een effectiever voorbeeld heeft gezien van de uitwerking van de Europese visie. Philippe De Backer, directeur van Kempens Landschap, ziet daarbij een kans naar de toekomst. “Kempens Landschap is een unieke vereniging in Vlaanderen, werkzaam op het grondgebied van de Provincie Antwerpen. Misschien kan deze award een hefboom betekenen om naar analogie met Nederland gebiedsdekkend in Vlaanderen over te gaan tot gelijkaardige organisaties naast het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt om alzo qua kracht en impact te blijven groeien wat betreft de veiligstelling van landschap en cultuurpatrimonium. Alvast sterkt de Europa Nostra award ons om – samen met onze partners -op de ingeslagen weg verder te gaan.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo