Algemeen

Kapers azen op kwetsbare bouwconcerns

De bouwsector is doelwit geworden van ‘bedrijvendokters’ die alleen korte termijnsucces nastreven. Door de te verwachten kartelboetes staat de sector onder financiële druk en is zij daardoor kwetsbaar. Dat stelde Jan Hovers, voorzitter van de regieraad voor de bouw, gisteren tijdens een congres ter gelegenheid van het eerste jubileum van deze raad.

De ex-topman van Stork en Océ wees naar de recente ontwikkelingen bij bouwbedrijf Koop. Dat haalde gedwongen door financiële nood in oktober oud-Philips-president Cor Boonstra en beursfonds Hunter Douglas binnen als nieuwe aandeelhouders. “Sommige bouwers zijn nu fors ondergewaardeerd en hebben moeite met hun balans. De bouwsector moet oppassen voor aandeelhouders die alleen uit zijn op ‘quick-wins’.”

Niet overtuigd
Hovers stelt dan ook niet overtuigd te zijn dat de nieuwe financiers van Koop geïnspireerd zijn door de grote maatschappelijke betekenis van de bouw. “Helaas zijn dit soort mechanismen nu breed aan de orde. Partijen zouden hart moeten hebben voor de zaak en waarde willen toevoegen.”

Forse sancties
Eerder werd bekend dat 350 bouwbedrijven in de wegenbouwsector bereid zijn mee te werken aan een versnelde boeteprocedure van kartelautoriteit NMa. Op deze manier kunnen zij in aanmerking komen voor een korting van vijftien procent op kartelboetes die hen in het vooruitzicht zijn gesteld. Ondanks deze korting zullen de sancties fors uitpakken: analisten van Kempen & Co schatten dat de bedragen voor de beursgenoteerde bouwers uit zullen komen op 105 miljoen (BAM), 47,5 miljoen (Heijmans) en 35 miljoen (Ballast Nedam).

Positief
Ondanks zijn zorg over de financiële kwetsbaarheid van veel bouwers, zegt Hovers positief gestemd te zijn over de toekomst van de sector. De regieraad is precies een jaar geleden in het leven geroepen door de ministeries van Economische Zaken (EZ), Vrom en Verkeer en Waterstaat om een cultuuromslag in de bouw te bewerkstelligen.