Kantoor Riziv in Sint-Pieters-Woluwe krijgt een nieuwe bestemming

  BE   4 maart 2021 Bron: Belfius
Kantoor Riziv in Sint-Pieters-Woluwe krijgt een nieuwe bestemming
© BPI Real Estate, Burco, Belfius Immo, Assar Architects
Op 31 maart 2020 werd één van de kantoorgebouwen van het Riziv in Brussel verwor¬ven door Belfius Insurance. Projectontwikkelaars BPI Real Estate, Burco en Belfius Immo zullen de uitdaging aangaan om het bestaande gebouw, dat zich in de Montgomery wijk bevindt, een nieuwe bestemming te geven.

Het ontwikkelingsteam diende in december 2020 in samenwerking met Assar Architects de bouw- en omgevingsaanvraag in. Het project omvat enerzijds de zware renovatie van het grootste deel van de bestaande gebouwen, waarbij er bijzondere aandacht zal uitgaan naar de principes van circulariteit. Verder zal er ook een kleiner gedeelte van het gebouw afgebroken en wederopgebouwd worden. Met dit project hebben de ontwikkelaars de ambitie om een duurzaam en hoog kwali¬tatief project neer te zetten, zowel op energetisch als op ecologisch vlak.

De uitzonderlijke locatie biedt een unieke opportuniteit om een gemengd vastgoed¬project met appartementen en kantoren op de markt te brengen. Afhankelijk van het verkrijgen van de vergunning, zou de precommercialisatie nog dit jaar kunnen starten.

Een unieke ligging aan de Tervurenlaan

Het bestaande kantoor van het Riziv, met een vloeroppervlakte van 12.000 m², situeert zich zowel aan de Tervurenlaan als aan de Sint-Michielscollegestraat in de prestigieuze gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Hoewel het herontwikkelingsproject voornamelijk ruimte zal voorzien voor appartementen, omvat het ook een aantal kwalitatieve kantoorruimten. Dankzij zijn exclusieve en unieke lig¬ging op de prestigieuze Tervurenlaan, op de hoek van het Leopold II-plein, draagt dit project bovendien bij tot het prestigieuze karakter van deze erg populaire buurt. Bij het ontwerp van het project, ging er bijzonder veel aandacht uit naar het gebruik van de meest efficiënte technieken op vlak verwarming, ventilatie, liften en connectiviteit om zowel de ecologische voetafdruk, als het verbruik en de kosten van de gebouwen te verminderen.

Drie projecten binnen één en dezelfde site

Tervuren Square

“Tervuren Square” is het gebouw aan de Tervurenlaan en omvat de zware renovatie van het bestaande gebouw tot 52 hoogwaardige wooneenheden en 2 kantoorruimtes. Bij de renovatie zal het grootste deel van de bestaande betonstructuur behouden blijven.

Le Loft

Het centrale gebouw, dat “Le Loft” werd gedoopt, zal worden omgevormd tot opdeelbare kantoorruimten. Bovendien wordt er ook een intensief groendak aangelegd.

© BPI Real Estate, Burco, Belfius Immo, Assar Architects

17 College

Voor “17 College”, zal het bestaande gebouw dat zich aan het Sint-Michielscollege bevindt, worden afgebroken en heropgebouwd tot 31 kwaliteitsvolle woningen. De reden waarom de ontwikkelaars voor afbraak kozen, is om¬dat het bestaande gebouw niet compatibel is met de criteria voor het toekomstige project.

Les parkings

De kelders zullen worden gerenoveerd en bieden plaats aan 104 parkeerplaatsen, parkeerboxen maar ook plaatsen voor moto’s.

De keuze om voorkeur te geven aan renovatie zal de ecologische voetafdruk van de gebouwen aanzienlijk verminderen.

© BPI Real Estate, Burco, Belfius Immo, Assar Architects

Een nieuwe toegangspoort op de Tervurenlaan

In het binnengebied van het bouwblok, dat toegankelijk is vanaf de toegangspoort van Tervu¬ren Square, zal er bijzondere aandacht uitgaan naar groen en ontspanning. De binnenruimte wordt aangelegd met een groene promenade, drie privétuinen, beplanting en buitenverlicht¬ing. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de kwaliteit van deze groene ruimten. De voortuinstrook wordt in dezelfde geest ingericht. Het is de visie van de projectleiding om een echt groen eiland te creëren in een zeer stedelijke omgeving.

Verder wordt ook het gebruik van de fiets aangemoedigd door de voorziening van meerdere fietsparkeerplaatsen op verschillende plaatsen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo