Kampman Architecten wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

  NL   4 oktober 2016 Bron: Kampman Architecten
Kampman Architecten wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016
Afgelopen vrijdag ontving Kampman Architecten samen met ontwikkelaar AM uit handen van wethouder Laurens Ivens de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016. De inwoners van Amsterdam hebben Villa Mokum gekozen tot het beste plan van 2016. Villa Mokum gelegen in het Amstelkwartier is een nieuwbouwcomplex met 627 studio’s voor starters en studenten. De 348 koop- en 279 huurwoningen met eigen keuken en badkamer variëren in grootte van 28 tot 33 m2.
De twee grote stedelijke blokken aan de Spaklerweg en twee kleinere blokken aan de Amstelvlietstraat omsluiten een gemeenschappelijke binnentuin. Deze door Jos van de Lindeloof ontworpen tuin is overdag voor iedereen toegankelijk. Een wandelroute die de wijk met het metrostation verbindt en waaraan de entrees van de blokken liggen doorsnijdt het complex.

De parkeergarage voor het naastgelegen hotel bevindt zich onder het zuidelijke deel van het complex.

Kampman Architecten wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

De studio’s worden ontsloten via binnengangen. Gemeenschappelijke terrassen en loggia’s aangevuld met vides in de binnengangen zorgen voor ‘lucht’, licht, ruimte en sociale cohesie. De bewoners van twee boven elkaar gelegen verdiepingen delen buitenruimte en fietsenstalling. Hiermee ontstaat een overzichtelijke sociale groep binnen het grotere geheel.

De gevel is opgebouwd uit prefab betonelementen met metselwerkafwerking of betonoppervlak. Rollagen die enigszins uitsteken en een Amsterdams tulpenmotief zorgen voor reliëf en verfijning van het gevelbeeld. Dit motief is speciaal voor Villa Mokum ontworpen en komt terug In verkeersruimten, hekken, de grafische vormgeving van de corridors en bewegwijzering.

Kampman Architecten wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo