KIWA prestatieverklaring maakt HSF leidingsysteem waterstof-'proof'

  NL   16 september 2019 Bron: Seneca Media
KIWA prestatieverklaring maakt HSF leidingsysteem waterstof-'proof'
Foto: HSF - Theo Kroon neemt de Declaration of Performance in ontvangst van Bart Vogelzang (r)
HSF brengt waterstoftechnologie weer een stap dichterbij voor huishoudens. Op 10 september 2019 ontving HSF van KIWA een Declaration of Performance (DoP) overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 (internationaal: AR 214) voor waterstof. De prestatieverklaring geldt voor vijf gasnetproducten die als compleet leidingsysteem een veilige verbinding moeten garanderen tussen de hoofdleiding van een toekomstig waterstofnetwerk en de meterkast. Met de DoP toont HSF onafhankelijk aan dat haar producten geschikt zijn voor waterstof.

Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas en kan wel eens de brandstof van de toekomst worden. Onderzoek heeft aangetoond dat aardgasnetwerken relatief eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor de distributie van waterstof. KIWA anticipeert met KE 214 op deze ontwikkelingen. Op basis van deze keuringseis kan voor eerder gecertificeerde aardgasproducten met een bijlage worden aangetoond dat ze ook geschikt zijn voor waterstof.
ďDeze keuringseis is een wereldprimeur, want geen enkel ander land heeft zoín kwaliteitsborgsysteem voor waterstof in de gebouwde omgevingĒ, aldus Ronald Karel, National Director Assurance bij KIWA Nederland tijdens de uitreiking van de eerste elf prestatieverklaringen. ďWij zetten de toon voor de rest van de wereld, die misschien wel onze eisen gaat overnemen.Ē

Vertrouwen voor netbeheerders

In het verlengde van de nieuwe keuringseis zijn ook de prestatieverklaringen wereldprimeurs. Zo is HSF de eerste fabrikant ter wereld die met een DoP-verklaring onafhankelijk kan aantonen dat de producten die zij toepast in de ondergrondse verbinding van hoofdleiding naar meterkast geschikt zijn voor het transport van waterstof. ďOns systeem is een belangrijke schakel in de hele keten van een waterstofnetwerk. Met de verklaring als kwaliteitskeurmerk geven wij netbeheerders het vertrouwen dat zij onze producten in principe veilig kunnen toepassenĒ, zegt Theo Kroon, Directeur van HSF. HSF is lid van het College van Deskundigen van KIWA (CvD Qa) onder wiens auspiciŽn de KE 214 tot stand is gekomen.

Praktijkonderzoek voor certificatie

Om waterstoftechnologie op een veilige en toegankelijke manier te kunnen toepassen, is nader praktijkonderzoek in een goed geconditioneerde omgeving nodig om een juiste gastransitie te kunnen waarborgen. ďDeze DoP is de eerste stap in dit waarborgingstraject, waarvan de volgende stap een certificaat is; KIWA besteedt er momenteel veel aandacht aan om dat te realiserenĒ, licht Kroon toe.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo