Architectuur

KCAP vernieuwt twee wijken in Shenzhen

KCAP Architects&Planners gaat twee wijken in het Chinese Shenzhen vernieuwen. De buurten Sungang en Qingshuihe worden getransformeerd van logistiek centrum tot gebied met meerdere functies. Dit zal gebeuren via kleinschalige ingrepen.

In Sungang en Qingshuihe, onderdeel van de stadskern Luohu, staan veel oude pakhuizen en gebouwen met een logistieke functie. Aangezien deze steeds verder in onbruik raken en de twee wijken in opkomst zijn op sociaal en cultureel gebied, werd een vernieuwing van de buurten noodzakelijk geacht.

KCAP heeft geen stedenbouwkundig plan gemaakt, maar een set van strategieën voor herontwikkeling uitgewerkt. De huidige stedelijke condities in de wijken gelden daarbij als uitgangspunt. Het architectenbureau heeft de schaal en mogelijkheden voor transformatie van verschillende locaties uitgebreid in beeld gebracht.

Daarnaast heeft KCAP programma’s ontwikkeld op basis van de sociaal-culturele potentie. Zo zullen reeds aanwezige kleinschalige economische activiteiten en netwerken de kans krijgen uit te groeien tot de bepalende kenmerken van de wijken. De nadruk hierbij ligt op de sectoren mode, media en andere vormen van creatieve industrie.

Lees verder op Architectenweb.nl