Duurzaam Bouwen

Justitiepaleis Brussel produceert minder CO2

In het kader van duurzaam en rationeel energiegebruik, installeerde de Regie der Gebouwen in samenwerking met de N.V. Fedesco een warmtekrachtkoppeling in het Justitiepaleis te Brussel. Deze zal de jaarlijkse uitstoot van CO2 met zo’n 300 ton doen verminderen.
De installatie kadert in de wil van de Federale staat om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen dankzij een rationeler energieverbruik in de federale overeheidsgebouwen.

Gelet op de omvang van het gebouw, wordt in het Justitiepaleis veel energie verbruikt. De energiefactuur in 2009 bedroeg op jaarbasis 346.000 € voor aardgas en 368.000 € voor elektriciteit. Dit kwam overeen met een verbruik van 7,9 GWh (7.900.000 kWh) aan aardgas en 2,9 GWh (2.9000.000 kWh) aan elektriciteit. Om deze factuur op ingrijpende wijze te verminderen, werd een warmtekrachtkoppeling geplaatst. Hierdoor wordt de productie van warmte gekoppeld aan de productie van elektriciteit, het is een soort mini-elektriciteitscentrale waarbij warmte die anders verloren zou gaan, wordt gerecupereerd en hergebruikt via de verwarmingsinstallatie. Hierdoor vermindert het energieverbruik.

De engineeringdiensten van de Regie der Gebouwen maakten de haalbaarheids- en opmetingsstudies op. Zo werd nagegaan hoe de warmtekrachtkoppeling het beste in de bestaande thermische en elektrische installaties kon worden geïntegreerd. Tijdens de studiefase werd gebruik gemaakt van ‘Congensim’, een softwareprogramma dat ontwikkeld werd door het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en de Waalse overheidsdienst (S.P.W.). Vervolgens werden de bestekken en plannen opgemaakt voor de levering en plaatsing van de installatie. Gelet op de omvang van de installatie werd ook een nieuw technisch lokaal gebouwd in de kelderverdieping.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be