Vastgoed

Juni beste maand voor woningzoekenden in 2012

Woningzoekenden waren het afgelopen jaar het best af als zij in juni een woning zochten. In deze maand was het aanbod namelijk het grootst en de huurprijs gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur.

Juni was de meest gunstige maand om een huurwoning te zoeken in het afgelopen half jaar. De huurprijs zat deze maand op het gemiddelde van de afgelopen zes maanden, namelijk 810 euro per maand. Bovendien werd er een record aantal huurwoningen aangeboden.
Als we naar het aanbod kijken was de minst gunstige tijd om een woning te zoeken in februari. In de afgelopen zes maanden is het aanbod met 11,5 procent gestegen. Daarbij groeide het aanbod het meest van mei tot juni, namelijk met 16,5 procent.

De gemiddelde huurprijs in Nederland is van januari tot juni 2012 gestegen met 1,5 procent tot 810 euro per maand. De laagste huurprijs werd gevraagd in februari (794 euro) en de hoogste in maart (826 euro).

Prijs per vierkante meter laagst in mei
Van januari tot juni 2012 is de gemiddelde vierkante meter prijs van aangeboden huurwoningen gedaald met 1,5 procent. Hoewel juni de meest gunstige maand is voor woningzoekenden, was de prijs per vierkante meter het laagst in mei (9,12 euro). In april werd de hoogste gemiddelde vierkante meter prijs gevraagd, namelijk 9,90 euro.

Laagste huurprijs in Tilburg
Afgelopen maand was de huurprijs het laagst in Tilburg (578 euro). De gemiddelde huurprijs is van mei tot juni als één van de sterkste gedaald in Nijmegen, namelijk van 845 euro in mei tot 683 euro in juni. Daarentegen is de huurprijs in Den Bosch als één van de sterkste gestegen. De gemiddelde huurprijs in deze stad bedroeg in juni 893 euro en is ten opzichte van mei (809 euro) met 10,4 procent gestegen.

Het aantal aangeboden huurwoningen is sterk gestegen in Maastricht (91,7 procent) en Utrecht (88,9 procent). Naast het feit dat juni traditioneel een verhuismaand is, gaan er onder andere in deze steden veel (aankomend) studenten op zoek naar een eigen woonruimte.
Binnen de belangrijkste huursteden is het aanbod alleen gedaald in Apeldoorn, Arnhem en Zwolle.

Interesse, maar ook twijfel door politieke malaise
"Traditioneel verhuizen veel mensen in de afgelopen maand. Het is daarom goed dat er meer huurwoningen worden aangeboden", aldus Commercieel Directeur Frederik Sinke. "We zien dat er steeds meer mensen interesse tonen in het huren van een woning. Tegelijkertijd twijfelen mensen vaker en geven ze aan liever te wachten met het kopen van een woning tot na de verkiezingen in september, zodat ze weten waar ze aan toe zijn wat betreft de hypotheekrenteaftrek en overdrachtsbelasting. De politieke malaise in ons land levert dus nog meer stagnatie van de woningmarkt op."