Vastgoed

Joris Tieleman winnaar van NVM Scriptieprijs

Joris Tieleman winnaar van NVM Scriptieprijs
De NVM Scriptieprijs 2013 is dit jaar gewonnen door Joris Tieleman, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. De prijs werd tijdens het NVM-Jaarcongres uitgereikt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt jaarlijks een prijs beschikbaar voor de als beste beoordeelde afstudeerscriptie op het gebied van de woningmarkt. Het doel hiervan is niet alleen om het academische debat rond de woningmarkt te promoten, maar ook om te komen tot originele en verhelderende inzichten. Juist nú verdient dit aandacht.

Er werd dit jaar een groot aantal scripties ingestuurd. Na een selectie bleven er twee scripties over. Deze scripties werden beoordeeld door een jury, bestaande uit NVM-voorzitter Ger Hukker, Edward Feitsma (hoofd toezicht Consumentenzaken en Financiële Markten van de Nederlandse Vereniging van Banken) en Volkskrant-journalist Tjerk Gualthérie van Weezel. Hij is bij deze krant verslaggever wonen en bouwen.

Joris Tieleman (Universiteit van Amsterdam) werd bekroond voor zijn scriptie over ruimtelijke patronen in de razendsnelle opwaardering van het Amsterdamse woningbestand over de afgelopen 25 jaar. De kern van de scriptie wordt gevormd door een serie videokaarten die op basis van NVM-data de veranderende huizenprijzen door heel Amsterdam tonen voor de periode 1985-2010. Volgens de jury is het een ‘bondige, goed geschreven masterscriptie’. Door het gebruik van een online, interactieve kaart toont Joris zich een ‘vernieuwend en origineel denker’, zo meent de jury.

De tweede prijs ging naar Merel Feron van de Universiteit Maastricht. De scriptie van Merel gaat over energiebeheer in de sociale huursector. De scriptie doet een beleidsvoorstel over hoe de Europese Commissie investeringen in energie-efficiëntie in de Nederlandse sociale huursector kan bevorderen. De jury vindt het een ‘zeer relevante scriptie’. Als de ideeën van Merel zouden worden uitgevoerd, zou dat volgens het juryrapport namelijk een gigantische energiebesparing opleveren.

De NVM Scriptieprijs werd maandagmiddag tijdens het Jaarcongres van de NVM in Utrecht feestelijk uitgereikt. Joris Tieleman wint met zijn bijdrage 5.000 euro, terwijl Merel Feron 1.000 euro in de wacht heeft gesleept.

Ook interessant