Vastgoed

Voorzichtig herstel op de Nederlandse huizenmarkt

Het herstel op de woningmarkt zet in het derde kwartaal van 2013 door. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is wederom gestegen, naar 22.700. In de totale markt gaat het om naar schatting 30.700 woningen. Nadat de verkoopaantallen vorig kwartaal ook al flink in de lift zaten, is er nu sprake van een stijging van 10% ten opzichte van vorig kwartaal. De woningprijzen liggen nog altijd 3,6% lager dan een jaar geleden, maar de snelle daling is eruit. Dit kwartaal is er slechts 0,6% van de prijs afgegaan. De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt nu op 205.000 euro. Aan het herstel liggen meerdere oorzaken ten grondslag, waarvan het teruggekeerde vertrouwen onder woningkopers een belangrijke is. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het derde kwartaal van 2013, die vandaag is gepresenteerd.

Oorzaken van herstel divers

Er zijn meerdere redenen te noemen voor het doorgezette herstel op de woningmarkt, weet NVM-voorzitter Ger Hukker. “Allereerst zorgen de lage rente en de flink gedaalde prijzen voor een verbeterde betaalbaarheid. Daar komt bovenop dat een deel van de consumenten het gevoel heeft dat de prijzen het dieptepunt bereikt hebben of op korte termijn zullen bereiken, mede ingegeven door berichten vanuit de banken en de politiek in de media.
Koopwoningen worden daarnaast steeds aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat de huurprijzen stijgen.
Een deel van de consumenten heeft bovendien de verhuiswens al lange tijd uitgesteld en gaat nu bewegen.”
Hukker voelt dat de mensen ‘crisismoe’ zijn. “De verschillende berichten in de media over de woningmarkt zijn de laatste tijd vaak wat positiever. Ook het politieke beleid is in een rustiger, stabieler vaarwater gekomen. Dat komt uiteindelijk het vertrouwen van de consument in de woningmarkt ten goede.”

Aantal woningverkopen over langere termijn gezien uit dal

Het aantal transacties ligt dit kwartaal 10% hoger dan in het 2e kwartaal van 2013. Hukker: “Normaal gesproken daalt het aantal transacties in een 3e kwartaal – de zomerperiode, waarin veel Nederlanders meer bezig zijn met vakantie dan met huizenjacht - met gemiddeld 6,3%. Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen.”
Vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een stijging van 19,7%. Het derde kwartaal is daarmee het beste kwartaal van 2013 tot nu toe. Met name de hoekwoning en de vrijstaande woning kennen een meer dan gemiddelde toename van het aantal transacties (+23% ). De 2-onder-1-kapwoning en het appartement bleven relatief achter (+17% en +18%). Over de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn nu net iets meer woningen verkocht dan over de eerste drie kwartalen van het vorige jaar.

Aantal verkochte woningen

Aantal verkochte woningen
Bron: NVM

Betaalbaarheid nog steeds op hoog niveau

Door de aanhoudend lage stand van de hypotheekrente, de gedaalde huizenprijzen en de nog steeds met tweederde verlaagde overdrachtsbelasting, ligt de betaalbaarheid al geruime tijd op een gunstig niveau. Vergeleken met 2009 liggen de maandlasten in 2013 ruim 21% lager, omgerekend gaat het dan om 180 euro aan netto woonlasten minder per maand. Hukker: “Daar komt bij dat de huurprijzen alleen maar verder omhoog gaan de komende jaren. Dit jaar al met minimaal 4%, de komende jaren stijgen de huren verder. Het omslagpunt waarbij kopen goedkoper wordt dan huren komt dan ook steeds dichterbij.”

Een indicatie weergave van de prijsontwikkelingen in de koop– en huurmarkt. Koop: prijsontwikkeling van verkochte woningen, huur: toegestane huurverhogingen.

Ook interessant