Vastgoed

Vastgoedsector zet zich schrap voor perfecte storm

De vastgoedmarkt kende het afgelopen kwartaal een dalend aantal kopers. Samen met de stijgende hypotheekrente, het traag groeiende inkomen en de dalende interesse in opbrengsteigendommen, zal dit voor druk zorgen in het vierde kwartaal. Het aantal verkopers dat hun initiële verkoopprijs naar beneden herziet stabiliseerde rond de 22%.

De daling qua aanbod vanwege de verkopers is een gevolg van de daling van het aantal potentiële kopers, wat zich ook weerspiegelt in het lagere aantal afgesloten verkopen. Hans Loose van Directmakelaar.be : “Dat het aanbod van de kandidaat kopers verzwakte was niet verwacht. Einde van dit jaar wordt de federale woonbonus immers afgeschaft en vervangen door een wellicht veel selectievere Vlaamse woonbonus. De huidige woonbonus betekent voor een gezin een belastingvoordeel van een slordige 6.000 € op jaarbasis. Dat komt overeen met een extra 75.000 € dat men meer kan lenen of, duidelijker, dat men extra kan betalen voor de aan te kopen woning. Voor wie nog zeker wil zijn van dit voordeel wordt het nu toch wel dringend om te kopen”.

Tegelijkertijd sluipt de hypotheekrente de laatste maanden langzaam omhoog en blijkbaar zal het laatste kwartaal hierop geen uitzondering zijn. Een verhoging van de rente met 1 % lijkt niet veel maar vertegenwoordigt wel 20.000 € minder ontleningscapaciteit.

Het 4de kwartaal wordt volgens Hans Loose dan ook een belangrijke test voor de huizenmarkt want er ontwikkelt zich langzaam een “perfecte storm”. “Naast de onzekerheid over de woonbonus, is er immers ook het netto inkomen dat slechts traag stijgt en een kleinere inbreng van spaargelden door de jongere kopers die het koopbudget naar beneden zullen drukken. Dit zal uitmonden in hardere prijsonderhandelingen en/of de aankoop van een minder luxueus of kleiner huis. angzaam zien wij ook dat de aankoop door de belegger/investeerder van een woning als opbrengsteigendom afneemt, als gevolg van de hoop op betere rendementen vanwege aandelenbeleggingen en andere beleggingsproducten. Samen met de stijgende hypotheekrente wordt dit wel veel om te dragen voor de vastgoedsector”.

Ook interessant