Nieuwbouw

Jongeren actief warm maken voor carrière in de bouwsector

Vele bouwbedrijven blijven op zoek naar geschikte arbeidskrachten. Eind april 2016 waren er in Limburg een 134-tal openstaande vacatures. Dit zijn er 53 oftwel 65,5% meer dan het jaar voorheen. (Bron cijfers: FVB Constructiv). Ondertussen kiezen steeds minder jongeren voor het technisch- en beroepsonderwijs. Nochtans is de vraag naar goede stielmannen en technisch geschoolde medewerkers groot. De evolutie naar een groene economie stimuleert deze vraag nog.

De bouwsector speelt in deze evolutie een belangrijke rol. De kwaliteit en het succes van het bouwonderwijs zijn dus erg belangrijk voor de sector. Bouwunie pleit voor een verdere promotie van het TSO/BSO en specifiek de bouwopleidingen, en dit al van in het basisonderwijs. Stages, werkplekleren en actuele opleidingsinhouden moeten de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten. Als Bouwunie Limburg geloven we steevast in een verdere uitbouw van het werkplekleren.

Als we al jongeren kunnen overtuigen om een opleiding in een bouwrichting te volgen, gebeurt het nog al te vaak dat ze na het einde van hun studies toch voor een totaal andere stiel kiezen. Dat is natuurlijk doodjammer. Vandaar dat we door het nauwer contact met de praktijk hen een andere visie op de sector kunnen bijbrengen. Het initiatief van Bouwbedrijf Meekers “Bouwen op kennis”, kunnen we als sectororganisatie dan ook alleen maar toejuichen en ondersteunen.

Davy Maesen, directeur Bouwunie Limburg: “De bouw is een aantrekkelijke sector met diverse, toffe, uitdagende, nieuwe en goed betaalde jobs. Dit soort initiatieven doet de inhoud van de lessen nauwer aansluiten bij de echte praktijk. Bovendien laat het jongeren op een actieve manier kennis maken met bouwberoep en de laatste nieuwe technieken en materialen, hetgeen niet alle scholen altijd kunnen bieden”.

Bouwen op kennis

Wat gebeurt er wanneer kennis en praktijk elkaar ontmoeten op de werkvloer? Bouwbedrijf Meekers nam afgelopen maandag de proef op de som via het evenement Bouwen Op Kennis waarbij het studenten uit de bouwopleiding de kans gaf om hun kennis te toetsen aan de praktijk. In totaal namen een 35-tal leerlingen van Technische Instituut Heilig-Hart uit Hasselt (5e, 6e en 7de jaar TSO en BSO) en SIBBO Tongeren (6de+ 7de jaar BUSO) deel aan dit event.

Kennis en ervaring uitbreiden

Stefaan Meekers, zaakvoerder van Bouwbedrijf Meekers: “We zijn er als bedrijf van overtuigd dat een gedegen vorming en ervaring opdoen met materialen en producten essentieel is voor de ontwikkeling van elke goede bouwvakker. Met dit event laten we de studenten kennis maken en werken met moderne technieken en materialen. Zo krijgen de leerlingen een betere feel met de stiel”.

Door de combinatie van gastsprekers en demo-oefeningen, kunnen de studenten hun vergaarde kennis onmiddellijk toepassen. “Praktijk is dan ook de beste leerschool”, aldus Stefaan Meekers.

Ook interessant