Interieur

Je woning veiliger maken voor jonge kinderen

Je woning veiliger maken voor jonge kinderen
Het is belangrijk dat je kind kan gaan en staan waar hij wil. Dit is nodig voor de ontwikkeling. Hij leert door dingen zelf te ervaren. Door te ontdekken. Niet alleen buiten, maar ook binnen. Voor jonge kinderen is alles interessant. Elke ruimte is weer een ware ontdekkingstocht. Toch is het belangrijk om je kind goed in de gaten te houden. Dat betekent niet dat je hem moet beperken, maar wel dat je op scherp moet staan. Een gevaar zit soms in een klein hoekje. Zelfs als je deze niet meteen verwacht. Om zo min mogelijk te hoeven te beperken, is het belangrijk dat je woning zo veilig mogelijk is. Zo weet je dat je kind zonder problemen kan ontdekken. Maar hoe maak je je woning veiliger voor jonge kinderen? Waar moet je aan denken?

Neem maatregelen om ernstige valpartijen te voorkomen

Het is belangrijk om maatregelen te treffen, zodat je potentieel gevaarlijke situaties kunt voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je peuter niet door glas kan vallen of geen glas kan breken. Dit kan voor lelijke verwondingen zorgen. Hierbij kun je denken aan grote glaswerken, maar ook bijvoorbeeld aan een glazen tafelblad. Dit tafelblad moet over gehard glas beschikken. Als dit niet het geval is en je kind per ongeluk een hard stuk speelgoed op het glas laat vallen, dan is de kans op scherven en verwondingen erg groot. Goed om dit dus te controleren en waar nodig maatregelen te treffen.

Denk ook aan het beschermen van de trap. Met zeer jonge kinderen is het niet wenselijk dat zij zelf de trap op en af lopen. Daarom is het verstandig om een traphekje te plaatsen. Zo voorkom je dat je kind op een onbewaakt moment toch zelf de trap opgaat. Hier vinden immers de grootste valpartijen plaats.

Ga zelf eens op kruiphoogte zitten

Het is voor volwassenen vaak moeilijk om te begrijpen hoe de wereld er als peuter uitziet. Dit heeft ook te maken met je lengte. Jij ziet niet wat je peuter ziet. Hierdoor is moeilijk voor te stellen welke dingen hem opvallen en wat mogelijk interessant kan zijn. Ga daarom zelf eens op kruiphoogte zitten of op de grond liggen. Kijk nu eens goed in het rond. Wat valt je op? Zie je bijvoorbeeld dat er stopcontacten op ooghoogte zijn? Of de punten van een tafelkleed die hier hangen? Dit zijn allemaal dingen die potentieel tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Kinderen tot vier jaar zijn enthousiast en onderzoekend. Ze zien vaak geen gevaar. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder de grootste risico’s wegneemt.

Let op de stevigheid van kasten en wandmeubels

Er komt een moment dat alle kinderen plotseling enorm gaan klimmen. Niet alleen op de bank en de trap, maar ook op spullen waar je beter niet op kunt klimmen. Natuurlijk probeer je je kind dit af te leren, maar je bent niet altijd snel genoeg. Zorg er daarom voor dat kasten en wandmeubels extra verzekerd worden tegen de muur, zodat je kind deze niet op een onbewaakt moment op zich krijgt als hij probeert te klimmen en de kast meekomt.

Ook interessant