Tuin

Erfafscheiding plaatsen: hier moet je op letten

Erfafscheiding plaatsen: hier moet je op letten
De juiste erfafscheiding draagt bij aan meer privacy en een mooie uitstraling van de tuin. Toch is het plaatsen van een erfafscheiding niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier komt veel bij kijken. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Wil jij een nieuwe erfafscheiding plaatsen en kom je er maar niet uit? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten en ontdek welke bij jou past.

Het juiste materiaal

Allereerst is het belangrijk om het doel van de erfafscheiding te bepalen. Is dit om meer sfeer te creëren in de tuin? Wil je meer privacy? Of loopt er misschien wel kleinvee rond in jouw tuin en wil je deze veilig in de tuin houden? Dit alles heeft gevolgen voor de keuzes die je moet maken en welk materiaal het meest geschikt is.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar afrastering voor kleinvee? Dan is schapengaas uitermate geschikt. Schapengaas is een ontzettend veelzijdig materiaal en kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Het wordt meestal ingezet voor het beschermen van schapen en kleinvee, maar kan ook als afrastering voor de tuin of het erf worden ingezet. We maken onderscheid tussen licht en zwaar schapengaas. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het beoogde doel. Vraag hierbij advies in de winkel.

Dan kun je natuurlijk ook nog denken aan de vertrouwde schutting of een geheel groene erfafscheiding. Bij deze twee is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Denk ook na over het eventuele onderhoud. Als je hier weinig tijd in wilt investeren, is het bijvoorbeeld beter om voor een betonnen erfafscheiding te kiezen. Dit zorgt niet alleen voor meer privacy, maar is ook nog eens ontzettend duurzaam en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Ga in gesprek met de buren

Wees je ervan bewust dat jouw erfafscheiding ook effect heeft op de muren. Zeker als dit ook voor een deel op hun erf terechtkomt. Daarom is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Als je ook op hun grens komt, dan moet je sowieso eerst toestemming vragen. De buren moeten het wel eens zijn met de beslissing die je maakt. Wees je er bovendien ook van bewust dat het voordelen kan hebben om de afscheiding samen te plaatsen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten gedeeld worden, waardoor het voor geen van beide partijen te duur is.

Laten plaatsen of zelf doen?

Het is geheel afhankelijk van de erfafscheiding of je in staat bent om deze zelf te plaatsen. Bovendien vergt het natuurlijk ook wel de nodige vaardigheden. Weet je van jezelf dat je twee linkerhanden hebt en klaar je deze klus liever niet? Begin er dan ook zeker niet aan en schakel handige familieleden of vrienden in of laat een professional de klus klaren.

Ben je wel in staat om het zelf te doen? Verzamel dan van tevoren voldoende informatie en weet waar je moet beginnen. Zorg er ook voor dat je het juiste gereedschap in huis haalt. Zo wordt de klus een stuk gemakkelijker en loop je niet onnodig vertraging op.

Ook interessant