Isolatie

Je woning natuurvriendelijk isoleren? Dit moet je weten

Je woning natuurvriendelijk isoleren? Dit moet je weten
Steeds vaker kiezen we in Nederland en België ervoor om duurzamer te leven. Dat heeft alles te maken met samen een steentje bijdragen aan een betere wereld, willen we nog lang van alles dat de aarde te bieden heeft kunnen genieten. Bij duurzaam leven kun je verder kijken dan alleen biologisch en/of vegetarisch eten en de fiets pakken in plaats van de auto.

Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen woning. Hoe kun je daarmee bijdragen aan een groenere omgeving voor mens en dier? Naast het aanschaffen van een regenton en zonnepanelen om je eigen groene energie mee op te wekken, is het aan te raden om eens te kijken naar natuurvriendelijk isoleren. In dit artikel vertellen we je er graag meer over. Wie weet is het iets voor jou.

Natuurvriendelijk isoleren: wat is dat precies?

Duurzame stappen zetten om zo groener te leven? Je bent niet de enige: uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven. Zij laten hun woning bijvoorbeeld op de juiste manier isoleren om zo minder te hoeven stoken en dus minder CO2 uit te stoten. Wat veel mensen niet weten, is dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood. In de spouwmuren en daken van je huis kunnen bijvoorbeeld huismusjes, vleermuizen en zwaluwen wonen. Juist omdat isoleren een groene stap is, is het heel tegenstrijdig dat er daarbij dieren worden gedood. Dat moet toch beter kunnen, zou je denken.

Daarom kun je tegenwoordig kiezen voor een nieuwe methode: natuurvriendelijk isoleren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar een betere wereld en duurzaamheid, maar ook naar het belang van dit soort diertjes. Dieren zoals vogels en vleermuizen krijgen op deze manier de kans om te ontsnappen voordat er geïsoleerd wordt. Ook worden er hierbij alternatieve verblijfplaatsen voor deze dieren gemaakt, zoals vervangende nestkasten en vleermuiskasten. Hier hoef je als bewoner verder niks voor te doen, terwijl je wel bijdraagt aan een betere wereld voor mens en dier.

Het creëren van nieuw leefgebied is van belang

Dieren zoals vleermuizen hebben een groot belang voor een goede balans in het milieu. Ze zijn namelijk een natuurlijke insectenbestrijder en eten tot wel 3000 insecten in één nacht! Daarbij zijn vleermuizen een beschermde diersoort volgens de Wet natuurbescherming. Dat is dan ook de reden om ervoor te zorgen dat ze een goede verblijfplaats krijgen wanneer je je woning gaat isoleren. Om ervoor te zorgen dat de vleermuisjes tijdens deze werkzaamheden niet worden opgeschrikt om misschien zelfs gewond raken, is het aan te raden om te kiezen voor de techniek mitigeren.

Hierbij wordt er nieuw leefgebied gecreëerd in de vorm van vleermuiskasten of speciale apparaten in daken of muren. Ook kan er worden gekozen voor andere alternatieve verblijfplaatsen in de buurt waarbij een natuurlijke leefomgeving centraal staat. Zo kunnen de diertjes blijven leven en hun belangrijke plek in de natuur en het milieu behouden. Door aan de slag te gaan met mitigeren, kies je voor een manier waarbij het evenwicht tussen behoud en menselijke behoeften wordt bewaard én waarbij de negatieve effecten van stappen die door de mens worden gezet binnen het ecosysteem worden verminderd. Zo heb jij je woning op een goede manier geïsoleerd en beschikken de vleermuizen en andere diertjes nog over hun eigen leefomgeving.

Waarom kiezen voor natuurvriendelijk isoleren?

De grootste reden om te kiezen voor natuurvriendelijk isoleren in plaats van traditioneel isoleren, is natuurlijk omdat je de dieren wil redden die normaal gesproken niet meer weg kunnen en overlijden of die hun verblijfplaats kwijt raken door isolatiewerkzaamheden. En dat terwijl veel van deze dieren onder een beschermde diersoort vallen. Zo staat de huismus al een hele tijd op de rode lijst van bedreigde broedvogels en gaat het met gierzwaluwen en spreeuwen ook al een lange tijd niet goed. Vleermuizen zijn eveneens een beschermde diersoort en vallen officieel onder de Wet natuurbescherming.

Volgens die wet is het verstoren en uiteindelijk doden van deze beschermde dieren verboden. Dat geldt ook voor het wegnemen van hun verblijfplaatsen. Daarom hebben verschillende gemeentes in Nederland in samenwerking met belangengroepen, ecologen en betrokken ministeries het natuurvriendelijk isoleren geïntroduceerd. Er zijn inmiddels ook diverse professionals die je hiervoor kunt inhuren. Wat daarbij mooi is meegenomen, is dat je flink wat energie en zo geld op je energierekening kunt besparen wanneer je je woning goed laat isoleren. Met alleen al spouwmuurisolatie bespaar je zo een paar honderd euro per jaar. En dat terwijl de dieren zoals vleermuizen hun leefgebied behouden. Dat is extra mooi toch?

Ook interessant