Tuinaanleg en onderhoud

Je tuin inrichten? Dat hoeft niet moeilijk te zijn!

Je tuin inrichten? Dat hoeft niet moeilijk te zijn!
Veel mensen met een tuin vinden het lastig om deze sfeervol en praktisch in te richten. In dit artikel leggen wij uit waarom dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Lees mee en ontdek hoe je jouw tuin het best tot zijn recht kunt laten komen!

Zorg voor de juiste kleuren

Kleuren vallen op in een tuin. Het is dan ook belangrijk kleuren te kiezen die bij jouw stijl passen. Koop dus niet lukraak onderdelen voor je tuin, zonder een plan te hebben. Door het kiezen van de juiste kleuren, kun je je tuin zelfs langer laten lijken, of juist breder. Wil je bijvoorbeeld graag een warme en sfeervolle tuin? Ga dan voor kleuren als rood, geel en oranje. Hou je liever van een rustige en kalme uitstraling? Dan zijn paars, groen en blauw voor jou ideale kleuren. Dit geldt niet alleen voor de planten die je uitzoekt, maar ook voor het meubilair en andere materialen.

Ga voor groen

Niet alleen de kleur groen staat mooi in een tuin, ook een duurzame, groene tuin, geeft een goed gevoel. Wanneer je namelijk voor een milieuvriendelijke tuin kiest, kun je de natuur zijn eigen gang laten gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een moestuin aan te leggen. Dat staat niet alleen knus, maar zorgt ook voor biologische en gezonde maaltijden. Spinazie, sla en wortel zijn groenten die makkelijk te telen zijn, handig dus om daar mee te beginnen. Ook kruiden doen het goed in de moestuin. Bieslook, lavendel en rozemarijn zijn kruiden die geschikt zijn. In het voorjaar, dus na de vorstperiode, is de beste periode om te starten met een moestuin. Ook raden we je aan om biologische plantenmest en milieuvriendelijke materialen voor je tuin te kopen. Als je ook regenwater opvangt en opnieuw gebruikt, ben je helemaal duurzaam bezig.

Aanleggen van borders

Een laatste tip voor de inrichting van een tuin is het aanleggen van borders. In een border kun je verschillende bloemen en planten plaatsen, waarbij je zowel met zowel hoogte- als kleurverschil werkt. Daardoor zorg je voor dynamiek en ook een speels effect in een tuin. Borders kunnen zowel in grote als tuinen worden aangelegd. Aanbevolen wordt goed na te denken over de indeling en de locatie van je border, omdat de grondsoort, bloeitijd en zonuren bepalend zijn voor het succes ervan. Borderplanten kunnen in een lange en rechthoekige strook tegen een muur of schutting staan, maar je kunt ook kiezen voor juist een rond vak of één met golvende lijnen. Wanneer je kiest voor tuinplanten van milieubewuste kwekers, is ook je border duurzaam van aard. Een handige tip: bij Yarinde kun je kant-en-klare borderpakketten bestellen: hierbij krijg je een pakket dat geschikt is voor jouw tuin, met zorgvuldig geselecteerde en bij elkaar passende planten. Dat scheelt veel werk.