Verbouwen

Je huis verbouwen in industriële stijl? Dit moet je weten

Je huis verbouwen in industriële stijl? Dit moet je weten
Industriële stijl is de laatste jaren steeds populairder geworden in de wereld van interieurontwerp. Deze stijl combineert ruwe, onafgewerkte elementen met strakke lijnen en een minimalistisch gevoel, waardoor een unieke en eigentijdse uitstraling ontstaat. Als je op zoek bent naar een manier om je huis te transformeren en een industriële sfeer te creëren, dan is verbouwen in industriële stijl wellicht iets voor jou. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten en inspirerende ideeën om je op weg te helpen.

Ruwe materialen

Een kenmerk van industriële stijl is het gebruik van ruwe en onbewerkte materialen. Bakstenen muren, betonnen vloeren en zichtbare metalen leidingen dragen allemaal bij aan de industriële esthetiek. Overweeg het verwijderen van gipsplaten om de bakstenen muur eronder bloot te leggen, of gebruik een pvc vloer met betonlook voor een stoere uitstraling. Het combineren van verschillende materialen zoals hout, metaal en glas voegt ook textuur en diepte toe aan de ruimte.

Kleurenpalet

Industriële interieurs hebben meestal een neutraal kleurenpalet. Denk aan tinten zoals grijs, zwart, wit en beige. Deze kleuren vormen de perfecte achtergrond voor de ruwe materialen en industriële meubels. Het straalt ook een zekere sereniteit uit. Je kunt accenten toevoegen met gedurfde kleuren zoals diepblauw, rood of geel om wat levendigheid aan de ruimte toe te voegen. Dat kan je doen door enkele eyecatchers zoals schilderijen of meubelstukken in felle kleuren toe te voegen aan het geheel. Of wat dacht je van een muur met een mooie graffiti?

Verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol in de industriële stijl. Hanglampen met metalen kappen, industriële wandlampen en vintage gloeilampen zijn populaire keuzes. Het plaatsen van verlichting op strategische locaties kan de aandacht vestigen op specifieke kenmerken van de ruimte, zoals bakstenen muren of architectonische details. Van alle retro verlichting is er tegenwoordig een variant met ledlampen, zodat je meteen ook voor duurzame verlichting kunt gaan.

Meubels en decoratie

Bij het kiezen van meubels en decoratie voor een industriële stijl is het belangrijk om te denken aan functionaliteit en eenvoud. Meubels gemaakt van gerecycleerd hout en metalen frames passen perfect bij deze stijl. Ruwe, onafgewerkte randen en een minimalistisch ontwerp zijn kenmerkend voor industriële meubels. Vintage items zoals koffers, oude kisten en industriële gereedschappen kunnen als decoratieve accenten dienen. Ga zeker eens langs bij een kringloopwinkel. Daar zijn vaak mooie authentieke stukken te vinden.

Open ruimtes

Industriële stijl leent zich goed voor open ruimtes. Het verwijderen van niet-dragende muren kan een gevoel van ruimtelijkheid creëren en de kenmerkende industriële elementen beter tot hun recht laten komen. Een open plattegrond zorgt voor een vloeiende overgang tussen verschillende functionele gebieden, zoals de keuken, eetkamer en woonkamer. Dit geeft een extra gevoel van vrijheid en rust.

Conclusie

Het verbouwen van je huis in industriële stijl biedt een unieke en eigentijdse uitstraling. Door het gebruik van ruwe materialen, een neutraal kleurenpalet, industriële verlichting en functionele meubels, kun je een sfeer van rauwe elegantie creëren. Of je nu een compleet renovatieproject wilt uitvoeren of gewoon enkele industriële accenten wilt toevoegen, deze stijl kan een opvallend statement maken in je huis. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces van het omtoveren van je huis tot een industriële oase. Neem ook eens een kijkje bij vloerenwinkel Floorinq om de geschikte vloer voor jouw project te vinden.

Ook interessant