Verwarming & Sanitair

Jaarlijkse controle verwarmingsinstallatie

Minister Reynders wil de belastingaftrek voor energiebesparende maatregelen verdubbelen. Bouwunie is al langer vragende partij om de jaarlijkse belastingvermindering te verhogen. Nu kan de (ver)bouwer maximaal 750 euro aftrekken voor renovatiewerken en 620 euro bij nieuwbouw. Bouwunie juicht een verdubbeling van dit bedrag toe. De federatie stelt voor om het gedeelte van het investeringsbedrag dat dit jaarlijkse maximum overschrijdt overdraagbaar te maken naar het volgende aanslagjaar. Bouwunie pleit ook voor een uitbreiding van het toepassingsgebied van de belastingvermindering.

Nu komen daarvoor zeven soorten investeringen in aanmerking. De vervanging van oude stookketels door nieuwe exemplaren en de installatie van systemen van waterverwarming of elektriciteitsproductie op basis van zonne-energie worden beloond met een belastingvermindering die gelijk is aan 15 procent van de investeringskosten. Voor de plaatsing van dubbele beglazing, het isoleren van daken, het installeren van thermostatische kranen of klokthermostaten en het uitvoeren van een energie-audit kan de belastingvermindering oplopen tot 40 procent van de kostprijs.

Bouwunie vraagt ook een belastingaftrek voor het plaatsen van voldoende dikke muur-, wand- of vloerisolatie, het isoleren van ramen en deuren of van sanitaire leidingen (voor warm water).

Daarnaast zou ook het laten uitvoeren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, een belastingvermindering moeten opleveren. Zo'n onderhoud, uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer/installateur, vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen én verhoogt het rendement van de ketel. Een jaarlijkse controle van verwarmingstoestellen kan bovendien levens redden. Elke winter is er een verhoogd risico op koolstofmonoxidevergiftiging (CO) door verkeerd geplaatste of slecht onderhouden gasgeisers of verwarmingstoestellen.

Bouwunie stelt voor dat de regering het regelmatig nazicht en onderhoud van alle installaties verplicht. Fiscale ondersteuning ervan zou welkom zijn. Dit kan door een belastingvermindering in de personenbelasting, mits voorlegging van de onderhoudsfactuur. Naar analogie met de spaardoucheknop en spaarlamp zou de regering ook een "nazicht-cheque" aan alle gezinnen kunnen bezorgen. Hiermee kunnen deze een vakman betalen om de goede werking van hun verwarmingsinstallatie te controleren en meteen hun energieverbruik te minimaliseren.