Architectuur

Italiaanse museumuitbreiding en expositie NIO

Woensdagavond is in Milaan een expositie over NIO architecten gestart. De installatie Dark Matter staat in een nevenvestiging van het centrum voor hedendaagse kunst Luigi Pecci Prato. Het museum gebruikt het filiaal als uitwijkplek voor evenementen die momenteel niet kunnen plaatsvinden in het hoofdgebouw in de stad Prato.

Dit wordt namelijk naar ontwerp van NIO uitgebreid. De oppervlakte van het uit 1988 stammende museum wordt verdubbeld naar 6000 vierkante meter. In tegenstelling tot het bestaande ‘stugge en mechanische’ gebouw zal het nieuwe deel volgens het architectenbureau ‘elastisch en extatisch’ ogen.

“Het omhelst het bestaande gebouw en raakt het alleen daar aan waar het voor het circuit nodig is. Doordat het dwarsprofiel van de tentoonstellingsverdieping constant varieert, ontstaan er in het interieur ruimtes met verschillende sferen, en dus ook met verschillende tentoonstellingsmogelijkheden”, zegt NIO.

“De toren is een verhaal apart. Ze is een kruising tussen een hoorn en een voelspriet, want aan de ene kant is ze een wapen dat trots aan de bezoekers en voorbijgangers wordt getoond en aan de andere kant tast de toren voor radars en mensen onmeetbare condities af, peilt ze de culturele stemming, op zoek naar nieuwe stromingen.”

De uitbreiding wordt volgend jaar geopend.

Lees verder op Architectenweb.nl