Isoleren met hennep steeds populairder

4 januari 2016 Bron: Bouw & Wonen
Isoleren met hennep steeds populairder
groenebouwmaterialen.nl
Er verschijnen steeds meer verschillende isolatiematerialen op de markt. Echter worden de meeste woningen momenteel geïsoleerd met de bekendste materialen PUR of PIR, chemisch vervaardigde materialen. Met een roep naar meer duurzaamheid zijn milieuvriendelijke isolatiematerialen wel erg in opkomst. Hennep is hier een interessant voorbeeld van. Lees snel verder waarom hennep zo milieuvriendelijk is en de overige interessante voordelen.

Hennep groeit zeer snel

Hennep kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden maar dus ook als isolatiemateriaal. De vezels en de harden stukken schil zijn zeer geschikt om isolatiemateriaal van te maken. Wat het ook interessant maakt is dat hennep zeer snel groeit waardoor er meerdere keren per jaar geoogst kan worden. De hennepplant groeit tot maar liefst 4 meter in 100 dagen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Hierdoor is het productieproces 100% natuurlijk. Daarnaast zuivert hennep de lucht door tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 om te zetten in zuurstof.

Hennep
www.nubewust.nl

Het materiaal

Hennep isolatie is te verkrijgen in rollen, dekens en platen en tevens in verschillende diktes. Deze worden op maat gesneden met een speciaal mes of elektrische zaag. Soms worden de vezels en harde schil van de hennepplant nog ondersteund door steunvezels, deze bestaan bijvoorbeeld uit zetmeel. Ook wordt er gebruik gemaakt van maïsmeel om het materiaal te verstevigen zodat het drukvaster wordt. Als het materiaal af is wordt het gebruik voor muurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie.

Voordelen

Isoleren met hennep is dus beter voor het milieu en is een zeer natuurlijk materiaal. Maar hennep heeft ook nog ander voordelen;

 • goede akoestische isolatie
  Doordat het een natuurlijk materiaal is zorgt hennep ervoor dat het geluid minder doordringt door, bijvoorbeeld, de muren. Hierdoor heeft u minder last van geluid dat van buitenaf uw woning wil binnendringen.

 • weinig energie nodig bij de productie
  Hennep groeit als onkruid en er is dus weinig nodig om dit te laten groeien.

 • hoge vochtweerstand
  Hennep heeft een hoge vochtweerstand omdat het een bijna geheel natuurlijk materiaal gemaakt van een plant met hoge vochtweerstand.

 • hennep heef schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen
  Planten moeten zich beschermen tegen schadelijke bacterien en schimmels in de natuur. Hennep beschikt ook over deze eigenschappen, dat heeft een positief effect op het materiaal want er zullen dan minder snel schimmel problemen ontstaan.

 • hennep isolatie geurt niet
  Aangezien hennep soms een zeer eigenaardige geur heeft denkt men wel eens dat hennep isolatie ook geurt. Gelukkig is dit niet het geval en zal het dus niet geuren. Dit komt omdat de isolatie gemaakt wordt met de vezels van de ‘’mannelijke’’ planten. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de ‘’mannelijke’’ planten omdat de ‘’vrouwelijke’’ planten gebruikt worden voor de cannabis teelt en dus illegaal zijn.

Hennep heeft een middelhoge isolatiewaarde en doet dus niet onder aan de andere veel gebruikte materialen. Hennep isolatie is wel relatief duur vergeleken met de veel gebruikte materialen. Goedkopere opties zijn glaswol of steenwol maar deze zijn dan ook minder duurzaam. Er zijn nog niet heel veel isolatiespecialisten die met hennep isoleren maar dit aantal groeit steeds sneller. Daarnaast zijn er ook steeds meer isolatiemateriaal leveranciers die beschikken over het isolatiemateriaal hennep zodat particulieren ook zelf aan de slag kunnen met hennep isolatie.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo