Isolatie

Isofinish: Doorbraak voor isolatie

Zes marktleiders uit de Belgische bouwindustrie: Recticel, Etex (Eternit), Deceuninck, Umicore (VMZINC), Borgh en Wienerberger zijn een uitzonderlijke samenwerking aangegaan en presenteren de vrucht van deze unieke co-branding: Isofinish. Het gaat om een innoverend concept dat de energiebesparing een definitieve nieuwe richting zal uitduwen. Isofinish voorziet in een volledige externe isolatie van nieuwe en bestaande woningen. Het isoleren en tegelijkertijd herbekleden van oude woningen maakt ingrijpende energiebesparingen toegankelijker en draagt meteen ook bij aan stadsverfraaiing.De doorbraak bestaat erin dat het product zich zonder ingrijpende aanpassingswerken laat toepassen op oudere en veelal onvoldoende geïsoleerde woningen. Met Isofinish komt een energiezuinige woning binnen het bereik van iedereen, en komt ook het behalen van de Kyoto- en de Europese 20-20-20 doelstellingen een belangrijke stap dichterbij.

De ene isolatie is de andere niet

De isolatie van woningen is een politiek en maatschappelijk actuele uitdaging. Met het oog op het behalen van de Kyoto-normen en de Europese doelstellingen zijn de overheden in België en Europa ten strijde getrokken tegen al te energieverslindende woningen. Net daarom stimuleert de overheid het isoleren van bestaande en nieuwe woonsten, bijvoorbeeld langs het Vlaamse energierenovatieprogramma 2020 of het Waalse Marshallplan.

In maart 2007 zijn de EU-landen de 20-20-20 doelstellingen overeengekomen. De Europese lidstaten engageren zich om tegen 2020: 20% minder CO2 uit te stoten, 20% energiezuiniger te worden en 20% productie te halen uit hernieuwbare bronnen.

De residentiële en commerciële gebouwen/woningen zijn verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot en van de energieconsumptie. Dit percentage kan aanzienlijk dalen door extra te isoleren.

Wie aan isolatie denkt, denkt meestal aan dubbele beglazing en dakisolatie. Waar meestal niet over gesproken wordt, is de buitenmuurisolatie van woningen. Nochtans staan deze miljoenen m2 aan buitengevels in voor 25% van het energieverlies. De beschikbare mogelijkheden om die gevels enerzijds deskundig te isoleren en anderzijds esthetisch af te werken, waren tot nu toe uiterst beperkt. Deze drempel wordt nu definitief verlaagt.

Zes marktleiders uit de Belgische bouwindustrie hebben besloten zich hier niet bij neer te leggen en hebben samen gezocht naar een oplossing om milieubewustzijn een realistische en esthetische optie te maken voor de gewone burger. Deze uitzonderlijke samenwerking resulteerde in de ontwikkeling van een uniek totaalconcept: Isofinish.

Belgische bedrijven als vaandeldragers voor de isolatie van de 21ste eeuw

Isofinish is voortgevloeid uit de samenwerking tussen Recticel, Etex (Eternit), Umicore (VMZINC), Deceuninck, Wienerberger en Borgh. Deze bedrijven hebben een enorme impact op de Belgische industrie en noteren een gezamenlijke omzet van meer dan 12 miljard €.

Deze verzameling van grote marktleiders geeft het totaalconcept meteen een internationaal marktpotentieel waarbinnen Belgische bedrijven een prominente rol kunnen spelen. De opmerkelijke resultaten van buitenisolatie brengen het behalen van de Kyoto-normen en de Europese doelstellingen weer een belangrijke stap dichterbij, tevens in de creatie van extra werkgelegenheid.



1+1=3

De kracht van deze samenwerking ligt in het gegeven dat Isofinish bestaat uit een combinatie van bestaande producten van de verschillende marktspelers. Deze producten, gecombineerd met een innovatief regelbaar bevestigingssysteem, maken van externe isolatie een flexibele en voor iedere woning haalbare optie.Het unieke aan Isofinish is dat het een besparing van 25% kan opleveren voor het energieverbruik zonder dat daarbij grote verbouwingswerken noodzakelijk zijn.

Omdat externe muurisolatie vaak wordt geassocieerd met ingrijpende verbouwingen en een mogelijke esthetische beschadiging van de buitengevel staan veel woningeigenaars weigerachtig tegenover zulke initiatieven. Deze ‘drempelvrees’ is voortaan ongegrond. De samenwerking met Etex (Eternit), Deceuninck, Wienerberger en Umicore (VM Zinc)maakt het mogelijk een brede waaier aan afwerkingen te kunnen aanbieden. Deze zorgen niet alleen voor een esthetische opwaardering, maar zijn bovendien ook makkelijk toepasbaar voor elk type buitengevel, ongeacht de leeftijd van de woning.

De dunne Recticel-isolatieplaten worden aan de buitenkant van de woonst bevestigd en creëren een doorlopend isolatieschild, zonder onderbrekingen of energielekken. De dunheid van het gehele concept maakt dat het meestal geen specifieke vergunningen noodzakelijk maakt. En ook dat was tot voor kort een belangrijke hindernis bij het grote publiek.

Deze zes industriële vaandeldragers bundelen dus hun krachten en “knowhow” voor de energiebesparing en voor het milieu in het algemeen. De bedoeling is om Isofinish naast België nu ook snel in onze buurlanden te introduceren. Deze unieke samenwerking hoopt milieubewustzijn toegankelijker te maken voor de gewone burger, om zo samen het broeikaseffect te kunnen bestrijden. Isolatie wikkelt de aarde immers in een warme trui.