Is voor mijn kantoor een energielabel verplicht?

  NL   19 maart 2020 Bron: Bouw & Wonen
Is voor mijn kantoor een energielabel verplicht?
Net een nieuw kantoorpand, de geur van een geverfde muur en een nieuwe bureaustoel. Eindelijk een vaste werkplek, als zzp-er een flinke uitdaging. Bij je nieuwe werkplek komt alleen van alles kijken. Want wat is het beste internet? En wat voor verzekering moet ik afsluiten? En de grote vraag: is een energielabel verplicht voor mijn kantoorruimte?

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe zuinig en duurzaam een auto, lamp, kantoorpand, laptop, etc. is. Een energielabel bestaat uit verschillende klassen. A is het duurzaamste, B iets minder, enzovoort. Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een bedrijfspand.

Een label is dus verplicht?

Een label is altijd verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur van je bedrijfspand groter dan 50 vierkante meter. Bij een kantoorpand dat groter is dan 100 vierkante meter is in 2023 minimaal het label C vereist. Voldoet het pand in die tijd niet aan de eisen? Dan mag het niet meer gebruikt worden.

Maar ik huur alleen een werkplek?

Wanneer je alleen een werkplek huurt binnen een bestaand kantoorpand is de verhuurder van de werkplek verplicht een energielabel te hebben. Dit label moet altijd kenbaar gemaakt worden aan de huurder. Is deze niet aanwezig of aangevraagd? Dan kan de verhuurder beboet worden door de Inspectie Leefomgeving & Transport.

Hoe regel ik een energielabel?

Heb je nog geen energielabel na de oplevering van je nieuwe bedrijfspand? Dan kun je deze gemakkelijk aanvragen bij een energieadviseur. Of je kunt verschillende energielabel bedrijven met elkaar vergelijken via EnergielabelOffertes.nl. Via deze website vraag je verschillende offertes voor een energielabel bedrijfspand aan en kan je de goedkoopste kiezen. Weet je dat er een label bestaat voor je pand en wil je weten wat voor label jouw kantoor heeft? Dan zijn daar verschillende handige tools voor te vinden online. Zo kun je het toch nog even voor de zekerheid checken.

Hoe bereik ik een C-label?

Je schrikt je een hoedje, je kantoorpand voldoet niet aan de eisen van het C-label. Hoe zorg ik er nu voor dat ik wel aan de eisen voldoe? Door een paar kleine veranderingen kan het pand zo maar in de C-klasse terecht komen. Een paar voorbeelden zijn, de verlichting vervangen voor led verlichting, de vloer opnieuw isoleren of de ketel vervangen. Zo scoor jij voor 2023 gewoon een C-label.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo