Energie

3 redenen om een Energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen

3 redenen om een Energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen
De focus in zowel het ‘normale’ leven als het bedrijfsleven ligt steeds meer op duurzaamheid. We moeten allemaal op onze eigen manier ons steentje aan een schoner milieu en besparing van de energie bijdragen. Dit betekent niet alleen dat er steeds meer innovatieve oplossingen komen om een positieve verandering te bewerkstelligen: ook de regelgeving wordt steeds strenger. Het nieuwste onderwerp op de kalender in Nederland is het energielabel voor bedrijven.

Energielabel voor je bedrijfspand

Het ‘groene ondernemen’ is de toekomst, en alle bedrijven die zich richten op energiebesparing en duurzaam ondernemerschap krijgen hier een beloning voor in de vorm van een energielabel. Het energielabel bedrijfspand geeft precies aan welke energiebesparende maatregelen jij voor je onderneming genomen hebt. Je kunt online je energielabel aanvragen en krijgt vervolgens een rapport van een erkend adviseur waarin alle prestaties van je pand op het gebied van energiezuinigheid vermeld staan. Daarnaast ontvang je in dit rapport handige adviezen om je pand nog zuiniger te maken en krijgt jouw pand het bekende label: van A++ tot G. Ook wanneer jouw pand op dit moment energielabel G krijgt, heb je dus alle mogelijkheid om de juiste aanpassingen door te voeren en op deze manier een beter energielabel te krijgen.

Maar waarom een energielabel?


1. Een energielabel is meer dan een mooie manier om te laten zien hoe jij als ondernemer bezig bent met duurzaam ondernemerschap: sinds januari 2015 zijn de energielabels zelfs verplicht wanneer je jouw bedrijfspand zou willen verhuren of verkopen.

2. Ben je niet in bezit van een energielabel bij verhuur of verkoop? Dan kun je een flinke boete ontvangen. Het feit dat de regelgeving op dit gebied eerder al aangescherpt is, betekent natuurlijk dat de toekomst ook allerlei veranderingen op dit gebied in petto heeft.

3. Maar ook wanneer je niet van plan bent om jouw pand te verhuren of verkopen is een energielabel ontzettend belangrijk: de regelgeving wordt in de toekomst namelijk keer op keer weer aangescherpt. Zo moeten alle kantoorpanden groter dan 100m2 per 2023 bijvoorbeeld in het bezit zijn van minimaal een energielabel C! Heeft jouw bedrijfspand een lager energielabel; dan mag je jouw pand niet langer gebruiken en wordt het onbruikbaar verklaard.

Gelukkig is het energielabel C makkelijker te behalen dan je wellicht zou denken. Kijk de komende jaren bijvoorbeeld eens goed naar de isolatie, naar energiezuinige LED verlichting, energiezuinige verwarming of zelfs zonnepanelen. Een paar kleine investeringen kunnen een grote impact maken op het milieu; en jou dat energielabel C geven.

Ook interessant