Algemeen

Investering nodig voor toekomstbestendig Nederland

Bouwend Nederland let bij de presentatie van de Rijksbegroting scherp op investeringen van het Kabinet voor een toekomstbestendig Nederland. In dat verband kijkt Bouwend Nederland op Prinsjesdag dan ook met grote interesse uit naar de voortgang van het Kabinet rond de zeer opbouwende commissieadviezen, die het Kabinet desgevraagd ontvangen heeft.

Overheid en bedrijfsleven staan voor de uitdaging om te investeren in het toekomstbestendig maken van Nederland. Voor het bedrijfsleven betreft dat niet alleen uitvoering van opdrachten, maar ook het meedenken over maatschappelijke vraagstukken. Het bedrijfsleven participeert in bestuurlijke en maatschappelijke discussies over de ruimtelijke inrichting van ons land. Dat heeft veel opgeleverd. Cruciaal zijn de aanbevelingen van de commissie Elverding over besluitvorming en inspraak die op de kortst mogelijke termijn integraal overgenomen en uitgewerkt dienen te worden.

Inbreng bedrijfsleven

Bouwend Nederland zou graag zien dat het Kabinet de blikken meer richt op mogelijkheden die het bedrijfsleven te bieden heeft. Zo is de invloed van het bedrijfsleven in de adviescommissies positief zichtbaar geworden. En zo heeft de marktconsultatie rond de Afsluitdijk inspirerende voorstellen opgeleverd. Met die ervaringen kunnen en moeten overheden de schroom richting bedrijfsleven meer van zich afwerpen en zich in een vroeg stadium openstellen voor input van ondernemingen en ruimte laten voor ondernemerschap. Bouwend Nederland roept het Kabinet op om de bouwsector uit te dagen haar innovatieve bijdrage te laten leveren. Mede met het oog daarop is het absoluut noodzakelijk dat moderne vormen van (innovatief) aanbesteden, met ruimte voor alternatieve oplossingen en dito financieringsvarianten, op forse schaal van de grond komen.

Implementatie commissie adviezen

Het Kabinet heeft zich laten adviseren door commissies. Het gaat met name om de commissie Elverding over besluitvorming in de infrastructuur, met belangrijke aanbevelingen over het doen verbeteren van de inspraakprocedures. Verder waren er de commissie Dekker over het terugdringen van de regeldruk in de bouw, de commissie Ruding over investeringsmogelijkheden in de infrastructuur en de commissie Veerman over de integrale aanpak van de kustverdediging. Weldra volgen de commissie Rinnooy Kan over het financieren van landschapsontwikkeling en de commissie Noordanus over de herstructurering van bedrijven-terreinen.

In de visie van Bouwend Nederland vormt het goede werk van de commissies een solide basis voor het Kabinet om investeringen voor een toekomstbestendig Nederland te realiseren. Dit dient dan wel te gebeuren met een gedegen planning en met mogelijkheden tot evaluatie.

Integrale gebiedsontwikkeling

Er zijn veel functies die een claim leggen op de ruimte, zoals de behoefte aan woningen, aan wegen en spoorlijnen, aan bedrijventerreinen, aan open water, aan groen, aan landbouwgrond. Dit leidt in Nederland veelvuldig tot verrommeling van het landschap. Om dit tegen te gaan, heeft Bouwend Nederland de nodige verwachtingen rond de 22 gebiedsontwikkelingsprojecten en de lange termijn visie over de Randstad, maar vooral ook grote interesse in de financierings-paragrafen. Alle plannen staan of vallen immers met een investeringsstrategie.

Infrastructuur en woningbouw

Bouwend Nederland zou in de Rijksbegroting voor 2009 graag concrete maatregelen zien, die leiden tot effectieve besluitvorming, maar ook tot een stijging in de jaarlijkse bestedingen in de fysieke infrastructuur. Alleen zo kunnen plannen voor wegen, bruggen, vliegvelden, bedrijven-terreinen, havens, dijken, waterkeringen, rioleringen, natuurgebieden en voorzieningen voor energie en telecommunicatie daadwerkelijk en tijdig worden uitgevoerd.

Een punt van zorg is ten slotte de geplande woningbouw. Er is politieke aandacht nodig voor de plancapaciteit, het binnenstedelijk bouwen, de grondkostenproblematiek en de regionale samenwerking.
Build for Life