Second Home

Investeren in tweede huis begint met verliefdheid

Een royaal appartement aan de Spaanse kust, een vakantiewoning aan de Belgische kust, een lodge in de Zuidafrikaanse bush of een klassiek chalet in de Oostenrijkse sneeuw. Wie wil investeren in (en droomt over) een tweede huis kan van 28 tot en met 30 september terecht op de beurs Second Place, in Brussels Expo.
In een sfeervolle omgeving geven ruim 120 exposanten informatie over landen, regio’s, huizen, appartementen en vakantieparken. Tijdens korte seminars krijgen bezoekers - naast ervaringsverhalen van ‘tweede woningkopers’ - alles te horen over regelgeving, gebruiken en financiële, juridische en fiscale wetgeving in diverse landen.

Veilige investering
Nu de consument banken minder betrouwbaar vindt voor zijn spaargeld, investeringsbehoefte of belegging, gaat hij steeds meer op zoek naar een veilig alternatief. Dat stelt Henkjan Prins, organisator van Second Place: “Een tweede huis is nog steeds de waardevaste bestemming en door de crisis zijn bovendien veel prijzen binnen handbereik gekomen. In Spanje bijvoorbeeld waren kortingen van meer dan 30% geen uitzondering. De bodem van de huizenprijzen lijkt nu bereikt en voor de tweede woning zoeker kan dit het moment zijn om te investeren in vastgoed.”

Verhuurrendement
Op de beurs Second Place voelen verschillende typen bezoekers zich thuis, legt Prins uit. “Ten eerste de particuliere investeerder die een tweede huis zoekt om te verhuren. Een prima motivatie, want hij kan daarmee een verhuurrendement van gemiddeld 4 à 5% behalen. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. Daarnaast is er de emotionele koper. Deze is op weg naar zijn pensioen en wil een tweede woning kopen voor eigen gebruik. Hij wil de woning niet verhuren, maar wel kinderen,familieleden en vrienden er ruimschoots van laten meegenieten.”

Emigratie
De derde doelgroep is een mix van de eerste twee: “Deze koper wil zijn tweede huis beperkt verhuren, zoals in het hoogseizoen, en wil daar rendement uit halen. In het laag- en middenseizoen verblijft hij er zelf of verhuurt hij zijn huis aan derden. Deze benadering is afhankelijk van land tot land: een land als Oostenrijk is natuurlijk ‘s zomers en ’s winters aantrekkelijk voor vakantiegangers. Bovendien, crisis of niet: mensen huren nog steeds een vakantiewoning. De vierde potentiële koper van een tweede huis wil graag naar het buitenland emigreren en zoekt daar een huis om er zich permanent te vestigen.”

Liefde
De zoektocht naar een passend tweede huis begint bij de liefde voor een land of regio. “Dat is pure emotie,” onderstreept Prins. “Pas daarna volgt het kiezen van het type woning.” De toplanden voor een tweede residentie zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Oostenrijk. “Ook België biedt zeer interessante mogelijkheden. Denk aan de talloze recreatieparken met huizen in alle soorten en maten, in het bos, op het platteland of aan de kust.” Niet alleen de zon, ook rust en natuurschoon spelen een belangrijke rol tijdens de zoektocht naar een tweede woning. “De interesse in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten neemt elk jaar toe.”

De beurs Second Place is een initiatief van Fairs Consult, een dochteronderneming van Artexis, één van de grootste beursorganisatoren van Europa. Meer informatie op www.secondplace.be.

Feiten & cijfers (o.b.v. maarteditie van Second Place):
  • Het gemiddelde aankoopbedrag van een tweede huis is € 247.000,-.
  • 38% van de beurs bezoekers wil binnen het jaar een tweede woning kopen.
  • 75% van de bezoekers behoren tot de midden tot hogere inkomens klasse.
  • Vrijwel iedereen die in België een tweede residentie wil kopen komt naar de Second Place beurs.
  • gebruik tweede woning: 63% wil de tweede woning gebruiken voor vakantiedoeleinden, 40% voor verhuur, 30% zoekt een tweede woning voor permanente bewoning, 23% voor beleggingskansen.

Ook interessant