Interieurspecialist Flamant komt in handen van BESIX Group

  BE   28 mei 2018 Bron: Besix
Interieurspecialist Flamant komt in handen van BESIX Group
BESIX Group heeft de Belgische interieurspecialist Flamant overgenomen. Het gerenommeerde interieurbedrijf, dat al een tijd op zoek was naar versterking en nieuwe mogelijkheden, krijgt door de overname een unieke kans om opnieuw te groeien en haar internationale ambities verder uit te bouwen. Kurt Moons, die eerder aan het hoofd stond van o.a. Brantano, Santana en de Eddy Merckx Group, wordt aangesteld als nieuwe CEO. De continuïteit en het groeipotentieel van het bedrijf staan op dit moment voorop, zo stelt de overnemer.

Johan Beerlandt, voorzitter van de Raad van Bestuur van BESIX Group, is in die mate overtuigd van het potentieel van Flamant dat hij zijn voornemen heeft geuit om een eigen belang te nemen in de onderneming, na afronding van de overname.

Flamant lichtte zijn medewerkers eerder vandaag in over de overname van het handelsfonds, die door de Brusselse rechtbank van Koophandel werd bekrachtigd. BESIX Group stelde daarbij meteen dat de 79 actieve werknemers van Flamant in dienst blijven. Ook Alex Flamant, de oprichter van het bedrijf, blijft actief als Creative Director. De bedoeling is alvast dat Flamant een frisse heropstart maakt en opnieuw kan doorgroeien op de internationale markt. Precies daarvoor is de expertise, ervaring en werkkracht van het huidige Flamant-team essentieel, zo benadrukt de overnemer.

De overname is het gevolg van een procedure van gerechtelijke reorganisatie, waarvoor de rechtbank van Koophandel deze week het licht op groen zette. Het bedrijf werd in 1978 opgericht en werd sinds 2007 zelfs officieel hofleverancier. De onderneming kende in haar beginperiode een snelle groei en draaide aan de top van haar bestaan, in 2008, een omzetcijfer van 44 miljoen euro. In de nasleep van de economische crisis was het bedrijf echter genoodzaakt herstructureringen door te voeren, wat zorgde voor een forse daling van het omzetcijfer.

Nu de overname een feit is, maken BESIX Group en Flamant meteen werk van een ‘doorstart’. De nieuwe structuur zal geen enkele impact hebben op de winkels, noch op haar klanten. Zowel de verkoop als de service blijven gewoon doorlopen.

“Na een onzekere periode voor Flamant zijn we uitermate verheugd met de overname door BESIX. Onder de vleugels van deze financieel krachtige en internationaal gerichte groep is het onze ambitie om synergieën te ontwikkelen en samen het merk Flamant verder te versterken en internationaal uit te bouwen. Met de aanstelling van Kurt Moons als nieuwe CEO van Flamant komt er bovendien iemand aan het roer met de juiste expertise en retail-ervaring om samen met al onze medewerkers deze groeiambities waar te maken. Daarnaast blijven CFO Ivan Leus en zijn team op post. Onder meer dankzij hun inspanningen is Flamant erin geslaagd een correcte en sterke partner aan boord te halen. Een gemotiveerd team met een écht hart voor Flamant bruist van de nieuwe ideeën. Ik wil iedereen bedanken voor de inspanningen die ze geleverd hebben om de continuïteit te verzekeren.” Alex Flamant, oprichter en Creative Director van Flamant.

Belgische verankering en diversificatie

Voor de overnemer past de overname van een bekende marktspeler als Flamant alvast in zijn strategie van Belgische verankering en diversificatie. BESIX Group is bij het grote publiek hoofdzakelijk bekend als een wereldspeler op het vlak van grote bouw- en vastgoedprojecten - van Denemarken tot in Abu Dhabi en verder - maar België blijft echter een wezenlijk onderdeel van het DNA van BESIX. Bovendien wil de groep haar activiteiten ook verder uitbreiden. Dat wordt ook door deze overname opnieuw benadrukt.

“Met de overname van Flamant zetten we onze eerste stappen in de retailmarkt, maar het is een zeer bewuste keuze. Niet in het minst omdat Flamant in Europa het referentiemerk is geworden voor elegante en tijdloze interieurs. We zijn ervan overtuigd dat Flamant op dat vlak alle potentieel heeft en internationaal nog verder kan groeien. Met ons breed commercieel netwerk, onze sterke funderingen en onze internationale footprint kunnen we zeker Flamant ondersteunen in deze groei.” Rik Vandenberghe, CEO BESIX Group

Nieuwe CEO

De leiding van Flamant wordt vanaf de closing van de overname in handen gelegd van Kurt Moons, die heel wat ervaring opdeed in de retailmarkt en actief was bij Brantano, Santana, Eddy Merckx Group en Euro Shoe Group NV. De groep benadrukt alvast dat het bedrijf zo meteen een ‘doorstart’ kan maken en de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd blijft. Belangrijk hierbij is dat de actieve werknemers mee worden overgenomen, net zoals de maatschappelijke zetel in Geraardsbergen blijft.

“Flamant komt uit een moeilijke periode, maar kan opnieuw met het nodige vertrouwen naar de toekomst kijken. De samenwerking met de overnemer is een belangrijke stap voorwaarts voor de winkels en verkooppunten, en geeft het merk meteen alle kansen om zijn singulariteit te versterken en verder te groeien.” Kurt Moons, CEO Flamant

Flamant heeft vandaag vijf winkels in België en één in Parijs. De meubels en andere producten zijn bovendien beschikbaar in wereldwijd meer dan 200 winkels. Voor welk bedrag het handelsfonds overgenomen werd, wordt niet bekendgemaakt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo