Interieur

Interieur 2010 zet zich schrap voor de Design Competition

Interieur 2010 zet zich schrap voor de Design Competition
Op 15 juli werden de inschrijvingen voor de INTERIEUR 2010 Design Competition afgesloten. Aan de internationale prototypewedstrijd nemen dit jaar maar liefst 223 deelnemers deel, afkomstig uit 27 landen, waaronder Australië, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Mexico, Nederland, Polen, Rusland, Slovakije, Zuid-Korea en Zwitserland. Alle ingeschreven objecten worden tijdens de Design Biënnale INTERIEUR 2010 getoond in de Underground. De INTERIEUR 2010 Design Competition vormt dan ook het ideale platform om ontdekt te worden en nieuwe, baanbrekende ontwerpen aan een groot publiek voor te stellen.

Op maandag 30 augustus komt de internationale jury samen om de prijzen te verdelen en het kritische wedstrijdoordeel te vellen. Daarbij hebben ze niet alleen oog voor frisse, nieuwe creatieve ideeën maar ook voor functionaliteit, technologie en reproduceerbaarheid. In de jury zetelen ontwerpers en captains of industry als Giulio Cappellini (IT), Nipa Doshi (IND), Marcus Fairs (UK), Pierre Keller (CH) en Lowie Vermeersch (BE).
Laat ons snel weten indien u interesse hebt om één van onze juryleden te interviewen op zondag 29 of maandag 30 augustus.

BLACK BALLOON ONTWERPT UNIFORM DESIGN BIËNNALE INTERIEUR 2010

De hosts en hostessen van de internationale Design Biënnale INTERIEUR 2010 worden per editie gekleed door een Belgische modeontwerper. In het verleden tekenden o.m. Walter Van Beirendonck, Kaat Tilley en Xavier Delcour de uniformen. Voor het INTERIEUR 2010-uniform werd gekozen voor Black Balloon. Cléo Baele & Sarah Bos vormen het creatieve brein achter dit jonge, Gentse merk.

Hun inspiratie halen ze vooral uit hun leefwereld: muziek, design, cultuur, fotografie, natuur, architectuur, literatuur... Samen creëren ze een eigen universum: een trendy label van kleren, schoenen en accessoires voor mannen en vrouwen waarin muziek en emotie de toon zetten. Hun afstudeercollectie leverde hen de prestigieuze ‘Fred & Ginger’-prijs op voor de meest beloftevolle collectie. Ze vervaardigden reeds een collectie schoenen en accessoires voor de Belgische rock/electro-band Soulwax, en dit najaar gaat Arno gekleed in een volledige Black Balloon-outfit tijdens zijn tournee. Dit najaar volgt de opening van hun flagshipstore in Gent en de lancering van hun webshop.

Voor de Design Biënnale INTERIEUR 2010 tasten Sarah en Cléo de grenzen af tussen design en mode: waar stopt mode en waar begint design, en vice versa. De uitdaging was het zoeken naar een integratie van specifieke elementen uit de ontwerpfase van beide werelden, rekening houdend met functionaliteit, draagbaarheid en morfologie. Hun prints bij dit project zijn dan ook een dikke knipoog naar de backstage van het designwereldje.

www.blackballoon.be



NIEUWE NAMEN FORUM & MASTERLEZINGEN

INTERIEUR 2010 en Design at Work houden ook dit jaar de discussie gaande met een uitgebreide lijst aan internationale sprekers en actuele thema’s. Een forum en de XXL-zaal bieden ruimte aan een uitgebreid programma van lezingen, workshops, discussies en presentaties. Eerder waren al namen als Dan Formosa (USA) – stichter van Smart Design, Agnete Enga (SE) – drijvende kracht achter FemeDen, en ontwerper Tom Dixon aangekondigd.

Het forum, dat dagelijks het podium biedt aan verschillende sprekers, ontvangt ook ontwerpster Nipa Doshi (IND/UK), vrouwelijke helft van het ontwerpersduo Doshi Levien. Met hun multiculturele ontwerpen trokken ze de aandacht van internationale fabrikanten zoals Moroso en Habitat. Professor Andrea Branzi (IT) houdt een lezing met als titel ‘Things, touches & territories’, en stelt ook zijn gloednieuwe boek ‘Made in Belgium’ voor. Designer Piero Lissoni (IT) vertelt over zijn samenwerking met de Italiaanse meubelfabrikant Living Divani. En in samenwerking met Designregio Kortrijk, verwelkomt de Design Biënnale INTERIEUR 2010 ook ontwerper James Irvine (UK).

De Nederlandse kunstenaars Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn zorgen voor kleurrijk vuurwerk met hun Favela Painting-project. In 2006 streken de twee schilders in de sloppenwijken van Rio de Janeiro neer om bepaalde buurten op te fleuren met het beschilderen van de huizen en dit in samenwerking met plaatselijke jongeren. Het project voorziet nu in de beschildering van een hele heuvel om de wijk helemaal op te waarderen en de problemen ervan in de kijker te stellen. Deze lezing is een coproductie met Sikkens.

INTERIEUR 2010 praktisch

De 22e Interieur Biënnale opent op 15 oktober de deuren in Kortrijk Xpo. Tien dagen lang vormt INTERIEUR 2010 hét platform bij uitstek waarop meer dan 250 internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun allernieuwste creaties voorstellen op maar liefst 40.000 m². Alle info en nieuws ook via www.interieur.be.