Algemeen

Integrale milieuvoorwaarden kmo-schrijnwerkerijen

De Vlaamse regering gaat "integrale milieuvoorwaarden" invoeren voor de schrijnwerkerijsector. Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters kondigde dat gisterenavond aan tijdens de uitreiking van de "Glazen Baksteen" in Brussels Expo aan minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke. In het nieuwe systeem moet een schrijnwerker die aan de milieuvoorwaarden voldoet nog slechts een eenvoudige melding doen om in orde te zijn met de milieuverplichtingen voor zijn bedrijf. In het oude stelsel moest hij een zwaar administratief dossier samenstellen. De integrale milieuvoorwaarden betekenen dus een gevoelige administratieve vereenvoudiging.
Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers die de schrijnwerkbedrijven van Bouwunie verenigt, is tevreden met de principiële beslissing van de Vlaamse regering. De organisatie vraagt al jaren een versoepeling van de milieuverplichtingen voor schrijnwerkbedrijven. De milieuwetgeving Vlarem II beslaat meer dan 1.000 pagina's, is ondoorzichtig en veroorzaakt een zware administratieve last voor de kmo's. De sectoraal ingevulde integrale milieuvoorwaarden van zowat 50 bladzijden zullen een verademing zijn. Bouwunie bepleit nu een snelle uitvoering van de integrale milieuvoorwaarden.

De invoering van het systeem van "integrale milieuvoorwaarden" werd al aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord van 1999. Begin 2004 werd het kaderdecreet "integrale milieuvoorwaarden" afgekondigd. Het regeerakkoord van juni 2004 nam het principe over. Door dit systeem hoeven kmo's niet langer de rompslomp voor het aanvragen van een milieuvergunning te doorlopen, maar volstaat een meldingsplicht. Hiermee wordt ingespeeld op een al jarenlange vraag van Bouwunie en Unizo: de vergunningsplicht voor kmo's met beperkte milieu-impact vervangen door een meldingsplicht gekoppeld aan specifieke te realiseren milieuvoorwaarden. Dat kadert in de noodzakelijke vermindering van de administratieve rompslomp.

In 2004 zat Bouwunie Schrijnwerkers & Interieurbouwers mee aan tafel om de integrale milieuvoorwaarden voor de schrijnwerkerijsector uit te werken. Dit werkstuk werd midden oktober afgeleverd aan de inmiddels nieuwe minister van Leefmilieu Kris Peeters. Het besluit dat hij gisteren aankondigde, telt een vijftigtal pagina's en concretiseert de milieuvoorwaarden. Dit zijn de criteria waaraan het bedrijf moet voldoen en omvat maximumgrenzen voor onder andere het geïnstalleerde vermogen, de voorraad hout, de opslagplaatsen voor verduurzamings- en afwerkingsproducten en de opslag van milieugevaarlijke stoffen. Deze grenzen zijn anders voor schrijnwerkerijen die in woongebieden liggen dan voor schrijnwerkerijen in een industriegebied.

Minister Peeters kondigde de invoering van de integrale milieuvoorwaarden aan tijdens het Glazen-Baksteen-event gisterenavond in Brussels Expo. Meer dan 1.200 met de bouwsector verbonden mensen, vooral aannemers, architecten en bouwmaterialenfabrikanten, waren aanwezig op het grootste evenement voor de Vlaamse bouwsector. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het kmo-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, reikten de Glazen Baksteen 2004 uit aan Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke. De Glazen Baksteen gaat traditiegetrouw naar iemand die het afgelopen jaar betekenisvolle inspanningen heeft geleverd voor de bouwsector.

Frank Vandenbroucke kreeg de trofee omdat hij in zijn vorige functie als federaal minister van Werk zorgde voor een doorbraak voor de overurenregeling in de bouw. Bouwvakkers mogen voortaan per jaar 130 niet te recupereren overuren presteren. Ook zijn beleidsnota "Onderwijs en vorming" rechtvaardigt de keuze van de leden-aannemers en architecten van Bouwunie en NAV. Minister Vandenbroucke legt hierin de nadruk op het realiseren van een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. De minister denkt onder meer aan de opwaardering van het technisch en beroepssecundair onderwijs, het tegengaan van het watervaleffect en een effectieve tewerkstelling voor de leerlingen in het deeltijds onderwijs. Hij wil de versnippering in het opleidingsaanbod aanpakken en gaat tussenbeide komen in de stagekosten van werkgevers. De minister plant een fonds voor dure persoonlijke uitrusting en wil de wachtlijsten voor het bouwen en renoveren van schoolgebouwen inkorten.

De reactie van Frank Vandenbroucke bij de uitreiking van de Glazen Baksteen: "Ik ben vereerd met deze prijs omdat hij toont dat het beleid dat we voeren niet enkel op papier bestaat, maar dat het te velde ook naar waarde wordt geschat. Ik zie het ook als een aanmoediging om een reeks geplande maatregelen met bekwame spoed uit te werken. Ik heb het dan bv. over de instapopleidingen, het uitbreiden van het aantal stage- en werkervaringsplaatsen en het verhogen van de kwaliteit ervan, de opwaardering van het technisch en beroepssecundair onderwijs."
Build for Life