Inspiratie, de bron voor creatief woongenot (foto special)

  BE   6 februari 2008 Bron: Belim Bouwteam
Inspiratie, de bron voor creatief woongenot (foto special)
Inspiratie is de basis voor elke creatie. Het realiseren van de eigen woondroom is de creatie van een persoonlijke thuis, een harmonieuze cocktail van bouwvakmanschap, hedendaagse comfort- en milieutechnieken, gezelligheid, ergonomie, toekomstvisie en zoveel meer. Elk deelgebied van het bouwen is zo veelzijdig gevarieerd, dat de kandidaat-bouwer nood heeft aan praktisch georiŽnteerde en tastbare informatie.

Een bron van inspiratie zijn voor de potentiŽle bouwer is de doelstelling van dit woonproject. Het is zeker geen kijkwoning met commerciŽle aspiraties, maar juist een heel realistische weergave van de hedendaags woonwensen van een bouwheer.

Inspiratiewoning

De woning in Sint-Michiels is opgevat als ruime gezinswoning met veel aandacht voor het familiale leven, de onderlinge contacten tussen ouders en 3 jongeren, maar evenzeer met respect voor individuele ruimte en privacy.

De bouwheer zocht inspiratie voor zijn project bij de gevarieerde realisaties van Belim Bouw-team. De geliefde stijlrichting van architect Piet Bailyu uit Knokke sloot best aan bij de verwachtingen van de klant en in samenspraak groeide het ontwerp, ook al liet de opdrachtgever een grote vrijheid aan de architect om de opgedane inspiratie te verwerken in zijn creatie.
Sinds de oprichting in 1979 streeft Belim Bouwteam naar de perfectionistische realisatie van exclusieve woonprojecten. Deze kwaliteitsbelofte komt bij deze inspiratiewoning tot uiting in elk detail van de uitvoering. De realisatie van deze woning is even uniek als het ontwerp.

De inspiratiewoning wil ideeŽn aanreiken voor zowel de architectuur als de uitvoering van de ruwbouw tot en met de invulling en afwerking van elk vertrek, zonder daarbij de periferie van de woning te vergeten met tuinaanleg en paden. De weerhouden ideeŽn stimuleren om een hoogst persoonlijke wooncompositie uit te werken, waarvan het resultaat de basis vormt voor een inspirerend gesprek met de architect.

Natuurlijke materialen

Architect Piet Bailyu heeft een grote voorliefde voor natuurlijke materialen, wat aan de bui-tenkant leidde tot een karakteristieke compositie van eikenhout (o.a. erker; kolommen aan garagepoorten) en Afzelia voor de ramen en garagepoort. Het schrijnwerk is deels onbehandeld gelaten, omdat Afzelia heel natuurlijk vergrijst, en is gedeeltelijk geschilderd.
De woning toont tal van details die de gekozen stijlrichting een passend accent verlenen, zoals de koperen dakgoten met zichtbare afvoerpijpen of de gecementeerde plint die rondom loopt. De dakvormen komen maximaal tot uiting door het gebruik van gerecupereerde Bourgondische tegelpannen met hun specifieke textuur en gevarieerd kleurenpallet.
De voorkeur voor natuurlijke materialen herhaalt zich in het interieur.

Concentratie en divergentie

Een rijkelijke natuurstenen vloer verwelkomt ons in de hal en voert ons naar een circulatiezone die de verschillende functies op het gelijkvloers verbindt. Het ontwerp voorziet in een vloeiende overgang tussen het gecentraliseerd genieten van de familiale drukte waartoe de royale woonkeuken uitnodigt, en de rust en charme van elk individueel vertrek met wisselend panorama op de tuin.

De woonkeuken is als een Ďwoning in de woningí opgevat. Het eigenlijke werkdeel kreeg alle ruimte en is geheel uitgevoerd volgens de inspiratie-inbreng van de klant. Achter een landelijke uitstraling schuilt hoogstaand hedendaags keukencomfort. Aansluitend is er een gezellige eethoek met uitzicht op de tuin. Een vide die doorloopt tot in het puntdak versterkt het ruimtelijk gevoel en een open haard, die ook als binnenhuisbarbecue is opgevat, zorgt voor extra gezelligheid. De schouw is opgebouwd met fijne leisteenschilfers, opnieuw een geslaagd accent van natuurlijk materiaal.

Open boogvormen kenmerken de zachte overgangen tussen de verschillende woonfuncties. Ze keren ook terug in uitvergrote vorm voor enkele ramen in voor- en achtergevel.
De eetkamer kijkt via een kamerhoog boograam uit op terras en tuin. De zitkamer met open haard sluit via een erker aan op het terras, dat over de ganse achtergevel doorloopt. Een kamerbreed uitgetekend wandmeubel zorgt voor een functionele afsluiting van het thuiskantoor, dat naar keuze via een dubbele deur geheel kan worden afgesloten van het verdere woonge-beuren of er voeling mee kan behouden. De inrichting van de kantoorruimte is geheel op maat uitgevoerd en benut maximaal de beschikbare ruimte.
Vloerverwarming verzekert over het ganse gelijkvloers een aangename temperatuur met beperkte energiekost.

GeÔnspireerde nachtwoning

Een eikenhouten trap met Z-vormig verloop van de treden voert naar de verdieping. Een op-merkelijk detail is dat de trapconstructie gedeeltelijk zichtbaar is gelaten aan de onderzijde. Bij landelijke woningen was dit vroeger vaak gebruikelijk. Hier kan men in de bijkeuken en aan de vestiaire met gastentoilet genieten van het vakmanschap van de trapmaker.
De verdieping geeft alle gezinsleden niet alleen de ruimte en privacy, maar laat ook ruimte voor een individuele invulling van elke kamer.

Elk van de drie jongerenkamers is anders uitgewerkt. Zo is er o.a. een duplexkamer en een kamer met uitkijk over de vide boven de eethoek van de woonkeuken. Ook de decoratie van de kamers verschilt en houdt rekening met de individuele wensen van de bewoners. Alle kamers genieten van op maat gemaakt vast meubilair voor een optimale benutting van de ruimte. Een eigen badkamer met ligbad en douche, alsook een afzonderlijk toilet, vervolledigen de jongerenzone.

Boven de dubbele garage is een fitnessruimte geÔnstalleerd.

In de Ďmaster bedroomí zorgt de centraal ingeplante dressing met kamerhoge schuifdeuren voor de scheiding tussen slaapvertrek en badkamer. Het slaapgedeelte krijgt extra ruimtelijkheid door een doorkijk tot in de dakkapel. Van hieruit geniet men een mooi overzicht op de tuin. De badkamer biedt een ligbad met op maat uitgevoerde mantel, een instapdouche, toilet en een wastafel met dubbel bekken en spiegelkast.

Voor de interieurdecoratie - o.a. meubel- en decoratiekeuze Ė tekent Bieke Vanhoutte. Het uittekenen van de keuken e.a. werd toevertrouwd aan binnenhuisarchitect Caroline Lietaer. Kunstwerken van Sabine Monbailliu verrijken het interieur.

Deze woning biedt een ontdekkingstocht en confrontatie met hedendaags wonen in alle facetten. Ontdek en laat u meevoeren in een droom van persoonlijke creativiteit, want met Belim Bouwteam komen dromen ook echt uit!
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo