Interieur

Ingenieuze meubels

Meubilair dat is uitgerust met industrieel ogende onderdelen wordt nog al snel voorzien van het predikaat "high tech". Eigenlijk is dat onzin, want in puur technische zin zijn ontwerpers doorgaans nogal conservatief. De innovaties vinden de laatste tijd vooral plaats in de toepassing van kunststof.

Een paar jaar geleden bijvoorbeeld was er een heuse opmars van wonderlijk zachte gel- en foamvarianten die na indrukken weer traag uitstulpten naar hun oorspronkelijke vorm. Aan bewegend en veranderbaar meubilair hebben de meeste fabrikanten al helemaal een broertje dood. Alles wat beweegt is immers storingsgevoelig en daarmee een potentiële bron van narigheid. Desondanks zijn er in 2003 toch wat wonderlijke vondsten gepresenteerd waarin dynamiek een rol speelt.

SOS

De immer stoppelbaardige ontwerper Ron Arad heeft met SOS een meubel bedacht met een heel andere soort flexibiliteit: die van legostenen. Met twee types profielen van geëxtrudeerd pvc kan naar eigen inzicht een wonderlijke plastische vormenwereld worden gemaakt die geknipt is voor d grote loftachtige ruimten waarvoor onze beurzen doorgaans ontoereikend zijn. Wat je er precies in op moet bergen is onduidelijk, want de vlakken lijken te klein voor boeken en te groot voor flessen wijn. SOS staat dan ook veelbetekend voor Sort of Storage. Magis is de fabrikant.

-Ron Arad met SOS agent: Quattro Benelux, Hoegaarden, tel.: +32 (0)16765400

Acca

Fabrikant Campeggi grossiert in dynamsich meubilair en richt zich daarbij vaak op kleinbehuisden. Acca, ontworpen door Giulio Manzoni, is daarvan een typisch voorbeeld. Het is een fauteuil die, naarmate de behoefte aan luiheid toeneemt,via een chaise longue uiteindelijk getransformeerd kan worden tot een ligbed. De van wieltjes voorziene zitting van de fauteuil fungeert in de volledig uitgeklapte toestand als bijzettafel voor boek of ontbijtblad. Dekens en lakens kunnen worden opgeborgen in het onderste gedeelte van de zitting. Bovendien kan de hele constructie ook nog eens worden verreden.

-Acca Fabrikant Campeggi agent: Stand Up Sprl (Marianne Briel), Brussel,
tel.: +32 (0)2/3740078

Freeplay

Bij Freeplay is er alom beweging mogelijk. Het buitengewoon flexibele mubel is voor fabrikan Mussi ontworpen door Studio Sigla. Het meubel laat zich transformerenvan pouffe via fauteuil en chaise longue tot ligbank. Er is inmiddels ook nog een variant verschenen met een draaivoet zodat de zitmachine ook nog eens om zijn verticale as kan draaien.

Jammer genoeg is Freeplay bekoorlijker vanwege zijn vele kunstjes dan vanwege zijn schoonheid.

-Freeplay fabrikant Mussi ontworpen door Studio Sigla. Remco Trap, Amsterdam, tel.: +31 (0)20 6002020