Algemeen

Incubator is in trek

De incubator is in trek. Dat merken diverse bureaus die incubators leveren. Volgens de Dutch Incubator Association (DIA) staat incubator voor een gebouw waarin start-ups faciliteiten en tailormade ondersteuning wordt aangeboden. Door de toegenomen aandacht komen echter ook prijsvechters op de markt.

Volgens Pim de Bokx, voorzitter van DIA en eigenaar van private incubator BViT Innovatienetwerk, en Edgar Neo, adviseur van expertisecentrum Huygens, zijn de nieuwe incubators vaak partijen die geen faciliteiten bieden of alleen zijn bedoeld voor werknemers van een bepaald bedrijf. Veel van de nieuwe partijen krijgen ook nog microfinanciering voor de incubators. Volgens Neo en De Bokx is een incubator echter geen sociaal plan maar gaat het om het ontwikkelen van nieuwe bedrijven. Bestaande incubators ondervinden extra concurrentie, omdat starters, waarvoor de incubators bestemd zijn, vaak naar de prijs en kosten kijken.

Volgens De Bokx zit de meerwaarde tevens in het netwerk. Het uitwisselen van kennis via collega-ondernemers kost geen geld binnen een incubator, omdat in het netwerk zoveel mogelijk verschillende ondernemers bij elkaar gezet worden.

Gebaseerd op: Sprout
Build for Life