Algemeen

Incassobureau aan de broek: wat mogen ze en wat moet jij doen?

Incassobureau aan de broek: wat mogen ze en wat moet jij doen?
Het kan zijn dat je onenigheid krijgt over een onbetaalde rekening, bijvoorbeeld met je aannemer of leverancier. Of je kunt je rekening op het moment simpelweg niet betalen. De schuldeiser kan dan een incassobureau inschakelen om achter zijn geld aan te gaan. Waar kun je op een rekeningen als je met een incassobureau te maken krijgt, en wat moet je doen?

Wat mag een incassobureau doen?

Het is goed om te weten wat een incassobureau mag doen. Deze mag in opdracht van de schuldeiser betalingsherinneringen en aanmaning naar jou sturen. Iedereen kan een incassobureau beginnen, omdat er geen wettelijke vereisten voor zijn. Het is in feite een dienst die de schuldeiser de last van achter zijn geld aan gaan uit handen neemt. Het incassobureau mag dan het bedrag opeisen. Betaal je niet, dan mag het incassobureau een gerechtelijke procedure starten, maar alleen als het om een bedrag tot 25.000 euro gaat.

Wat mag een incassobureau niet doen?

Ook is het belangrijk om te weten een incassobureau níet mag doen. Ze mogen bijvoorbeeld geen officiële documenten, zoals een dagvaarding, maken. Dat mag alleen een gerechtsdeurwaarder, maar dat is dan ook een openbaar ambtenaar. Let op een eventuele 'conceptdagvaarding' die je zou kunnen krijgen van een incassobureau die het doet lijken alsof het incassobureau een gerechtsdeurwaarder is. Dit kan een truc zijn om je te overtuigen om te betalen. Dien je protest aan tegen de rekening? Dan mag het incassobureau niet doorgaan met aanmanen en moet de incassoprocedure worden opgeschort. Een incassobureau mag ook geen beslag leggen op jouw bezittingen of inkomsten, iets wat een deurwaarder wel mag.

Incassobureau aan de broek: wat mogen ze en wat moet jij doen?

Wat te doen als je een incassobureau aan je broek krijgt

Als je een brief van een incassobureau ontvangt over een rekening, protesteer dan tegen de rekening en vraag om bewijs. Ben je ervan overtuigd dat de rekening onterecht is, geef dan ook meteen duidelijk aan dat je niet betaalt. Verzamel en bewaar sowieso altijd alle brieven en reacties. Schakel je rechtsbijstandsverzekeraar in als je die hebt. Houd als je in recht staat voet bij stuk. Incassobureaus kunnen immers niet dagvaarden. Is de rekening wel terecht, maar kun je hem simpelweg niet betalen? Probeer dan samen een betalingsregeling te treffen.

Raak in ieder geval niet in paniek, want daar schiet je niets mee op. Blijf rationeel, maar zorg dat je je zaakjes goed op orde hebt. Ook zodat je kunt bewijzen dat je in je recht staat.

Ook interessant


Build for Life