Beveiliging

Inbraakcijfers Oostende na corona flink gestegen

Inbraakcijfers Oostende na corona flink gestegen
De inbraakcijfers waren lange tijd heel laag. Het leek een positief bij-effect van de coronacrisis. Veel meer mensen dan gebruikelijk werkten thuis. Bovendien gold er lange tijd een avondklok, waardoor het niet was toegestaan om ’s avonds van huis te gaan.

Die omstandigheden zorgden ervoor dat de inbraakcijfers enorm afnamen. De meeste inbrekers grijpen hun kans op het moment dat er niemand thuis is. Ze bekijken woningen en kiezen het huis waar niemand is, en waar bijvoorbeeld de lichten uit zijn.

Tijdens de coronacrisis waren veel mensen juist wel thuis, brandde er overal licht en konden inbrekers hun kans niet slaan. Met name de relatief eenvoudige inbraken bleven uit. Het slechte nieuws is dat het aantal inbraken weer toeneemt. Sterker nog, er is na corona sprake geweest van een flinke piek in onder andere Oostende.

Piek in de inbraakcijfers

De inbraakcijfers in Oostende liggen na corona weer zo’n 3x hoger dan een maand eerder. Dat betekent dat het risico op een inbraak thuis weer een stuk groter is geworden. Inbrekers zijn natuurlijk altijd actief, maar lijken nu hun kans te grijpen om de verloren afgelopen maanden alsnog in te halen.

Bovendien heeft een deel van de mensen flinke klappen gehad van de coronacrisis. Dat maakt inbraken aantrekkelijker, zelfs als dat een risico met zich meebrengt. Er zijn nog geen cijfers bekend over het type inbraken dat is toegenomen en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Wel lijkt het erop dat de inbrekers van voor de coronacrisis inmiddels weer actief zijn. Zij zien hun kans schoon wanneer mensen van huis zijn.

Sloten en verdere beveiliging

De hoge inbraakcijfers in Oostende en omgeving maken het extra belangrijk om goed naar de sloten en verdere beveiliging van de woning te kijken. Een slotenmaker kan daar op verschillende manieren bij helpen:
  • Sloten op de voor- en achterdeur
    Het is in ieder geval belangrijk om het hang- en sluitwerk zo goed mogelijk te regelen. Het gaat in ieder geval om sloten op de voor- en achterdeur. Bovendien is het verstandig om sloten op de ramen te plaatsen. Binnen de sloten is er keuze uit bijvoorbeeld die met een SKG-certificaat. Op die manier bieden de sloten bijvoorbeeld bescherming tegen kerntrekken.
  • Andere inbraakpreventie
    Daarnaast is het verstandig om ook aan andere inbraakpreventie te denken. Soms is een slimme lamp met een sensor een goed idee, net als een camerasysteem of andere beveiliging die inbrekers afschrikt. De sloten zullen dan hun dienst doen, al is de kans groot dat inbrekers het niet eens gaan proberen.

Slotenmaker in België

Slotenmakerbelgie.com kan helpen om de situatie thuis in kaart te brengen. Daaruit blijkt of de sloten in orde zijn, of er meer inbraakpreventie nodig is en hoe het lukt om dat voor elkaar te krijgen.

Een goede slotenmaker zal SKG-gecertificeerde sloten plaatsen en geeft bijvoorbeeld garantie op de sloten die er worden gebruikt. Op die manier zal de slotenmaker voorkomen dat er makkelijk een inbreker naar binnen kan treden. Het draagt bij aan het bedwingen van de nieuwe piek, nu de coronacrisis grotendeels achter de rug is.

Ook interessant