Nieuwbouw

Inbraakbeveiliging in bouwvergunning opnemen

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx wil dat er in de bouwvergunning voor woningen voorwaarden komen over inbraakbeveiliging. Volgens Berx kan dat helpen om de slaagkansen van dieven te verminderen.
Elk jaar zijn er ongeveer 70.000 inbraken in België. De provincies Antwerpen en Limburg gaan samenwerken om de inbraken in de streek aan te pakken. Ze willen niet alleen inbraken moeilijker maken, maar ook de pak- en strafkans verhogen.

De twee provincies houden vrijdag samen met Binnenlandse Zaken, de federale en lokale politie een veiligheidsconferentie om een actieplan voor te stellen. Nu al worden alle lokale projecten rond inbraakbeveiliging in kaart gebracht.

Inbraakbeveiliging laten opnemen in de bouwvergunning is een van de voorstellen die Berx tijdens de conferentie op tafel zal leggen. "We zullen voorstellen om de bouwvergunning afhankelijk te maken van een zeer goede inbraakbeveiliging. Ramen, deuren en sloten moeten dan aan bepaalde voorwaarden voldoen zodat de kans op inbraak zo klein mogelijk wordt", zegt Berx.

"In Nederland heeft dat veel succes. Als een bepaald percentage van de woningen effectief inbraakveilig is of inbraakveiliger, krijgen ze het label "veilige wijk". Dat schrikt dievenbendes echt wel af."

Ook interessant