Binnenafwerking

In de ban van behang

Na de schrootjeswanden, steenstrips en het schilderbare rauhfaserbehang, is de muur jarenlang in de ban gedaan. Vooral niet opvallen was het motto en dat betekende strak wit gestuukt zonder enige opsmuk. En hoewel die trend ongetwijfeld over 'tig' jaar weer terugkomt, is hij nu voorbij. Er mag weer kleur, structuur en zelfs glans op de muur.

Laat gerust het parket doorlopen op de wand. Of betegel hem met natuursteen of gebruik wandtegels met fotoprint. Maar je maakt het echt helemaal met behang. Geen oubollig badkamervinyl of verkleurend bloemetjesbehang, maar bamboe, hout- en paperweaves. Behang met zijde of dat kreukt. Vinyl met kunstleer dan niet van echt te onderscheiden is of behang dat als suède en fluweel aanvoelt en oogt. En dan hebben we het nog niet over de prints. Van retro-megaprints, strepen en gigabloemen tot idyllische landschappen.

Volgens Marie-José van 't Wout van het Nederlands Behang Collectief, een stichting waarin Nederlandse en Belgische fabrikanten vertegenwoordigd zijn, neemt behang zo'n vlucht omdat het in mode is om met je interieur bezig te zijn. " Vooral de wat jongere doelgroep wil steeds wat anders. Maar als je niet zoveel budget hebt om elke keer te veranderen, is behang een perfecte en goedkope oplossing." Wat je tegenwoordig veel ziet, zijn panelen met gedessineerd behang erop die je voor een uni wand zet. " Twee à drie rollen en een plaat hout en je hebt een goedkope en complete metamorfose van wat voor kamer dan ook", zegt Marie-José van 't Wout. "Ook ideaal voor dure behangsoorten die per meter worden gemaakt. Patchwork op de muur is ook spannend. De muur met een patroonbehang en daarvoor een paneel met een patroon dat coördineert met het patroon op de muur. Of gelijke vlakken van verschillende dessins die wel weer onderling combineren."

Smart Paper

De kwaliteit van het behang is ook met sprongen vooruitgegaan, volgens Marie-José. "Neem nu bijvoorbeeld Smart Paper. Geen gedoe en geklieder met banen insmeren. De lijm gaat op de muur en het papier gaat er droog tegenaan. En het zit niet meteen muurvast, zodat je er nog wat mee kunt schuiven. Als je ander behang wilt, hoef je alleen maar een puntje los te peuteren en roetsj je vervolgens de hele baan eraf. De muur is in een mum van tijd schoon om opnieuw te worden behangen.

De keuze in motief en kleur is ook bij dit behang groot. Steeds meer fabrikanten hanteren dit systeem." Wat je ook veel ziet, is behang om aan te raken. Zoals patronen die aanvoelen als fluweel, linnen, tweed en schors. En behang uit de sixties en seventies uiteraard. Vertaald naar het heden, dat wel. "Ook het contrast tussen mat en glans is dit jaar een absolute must", aldus Marie-José. " Heel veel dessins zijn bepoederd met een laagje metallic of zelfs een vage glitterdruk. Zelfs de aloude 'berkenbossen' en 'tropische stranden' winnen weer aan populariteit. Zeg nu zelf, een berkenbos op een wand in een saaie flat zonder uitzicht is misschien wat kitscherig, maar wel super leuk." Keuze genoeg dus, maar juist dat maakt het moeilijk iets uit te zoeken en te combineren. Marie-José: "Ook daar hebben de fabrikanten aan gedacht, door naast het behang bijpassende stoffen en verf aan te bieden. Zo wordt het de consument toch iets makkelijker gemaakt."

Kleur naar wens

En natuurlijk, ondanks de oneindige keuze valt er altijd nog wel wat te wensen. Behang dat door één druk op de knop van kleur verandert al naar gelang de stemming bijvoorbeeld. Ook daar wordt aan gewerkt volgens een artikel uit de NewScientist. Magnus Berggren werkt aan papier met een 'beeldschermlaagje' waardoor de kleur ieder dag naar wens aangepast kan worden. Leve de techniek! Wij wachten af.

Schaar erin

volgens de Engelse ontwerpster Tracy Kendall is behang plat op de muur aanbrengen bijna een doodzonde. Toen zij jaren geleden een behangetje voor haar keuken moest uitzoeken, kon ze niets naar haar smaken vinden en ging ze zelf aan de slag. En met succes. Zij ontwerpt uitsluitend wit behang, waarvan dta op het plaatje wel erg vernieuwend is. het is bijna een kunstobject.

Flowerpower

De serie Cosmopolitan van Rasch is bedoeld om een enkel paneel mee te behangen. Je hoeft dus niet je hele muur te doen met deze psychedelische print, al kan dat natuurlijk altijd. De serie bestaat uit nog vijf andere prints.



Oost-West

Higashi betekent 'oost' in het Japans. En zoals zoveel in Japan oogt het Higashi-West behang van Arte sober. De ingewerkte vlasvezels doen denken aan Japans geschept papier.Er is ook een collectie tegels (47x47) voor op de muur, in geweven en gekleurde bamboe, met visgraatmotief en opgstikte randen.



Streepje voor

Vrolijk en fris is de sportcollectie van Chivasso, die een hoog American-Cupgehalte heeft. De rood-, wit- en blauwtinten geven de lijn een sportief uiterlijk en een countryachtige uitstraling. Strepen en ruiten worden net zo makkelijk gecombineerd. Chivasso hanteert het concept van een op elkaar afgestemde collectie behang, meubel- en gordijnstoffen.



Natuurmuur

Was je vroeger aangewezen op schrootjes als je echt hout op de muur wilde. Nu is er houtbehang. En dan niet een nepprint, maar echt hout. Casaleno houtbehang bestaat uit een flinterdun laagje hout, dat gelijmd is op een flexibele drager. Het is er in twaalf verschillende houtsoorten, bijvoorbeeld Black Walnut, dieprood Padoek of zachtbruine Eik