Duurzaam Bouwen

Imperbel-Derbigum wint europese milieuprijs Emas

Imperbel-Derbigum wint europese milieuprijs Emas
De dakspecialist Imperbel-Derbigum® kreeg, als enig Belgisch bedrijf, van de Europese Commissie een EMAS Award toegekend. Concreet kreeg het bedrijf de onderscheiding voor zijn lage energieverbruik en zijn engagement om de uitstoot van CO2 te beperken. Imperbel-Derbigum verminderde zijn CO2-uitstoot de afgelopen vijf jaren met maar liefst 30%. Daarnaast daalde ook het energieverbruik per vierkante meter drastisch: 30% minder elektriciteit en 25% minder gasverbruik over een periode van zes jaar.

De EMAS Awards (European Eco-Management and Audit Scheme) worden elk jaar uitgereikt aan bedrijven en openbare diensten die zich inzetten voor milieubehoud. Het thema dit jaar was het terugdringen van de consumptie en van de uitstoot van broeikasgassen. In totaal namen 32 bedrijven uit 13 EU-lidstaten deel. In de categorie ‘middelgrote bedrijven’ ging Imperbel-Derbigum met de EMAS Award 2008 lopen.

Dat Imperbel-Derbigum ecologisch denkt én handelt, blijkt allereerst uit de eigen ondernemingscijfers. Zo werd de CO2-uitstoot de afgelopen vijf jaren met 30% verminderd. Daarnaast daalde ook het energieverbruik per vierkante meter drastisch: 30% minder elektriciteit en 25% minder gasverbruik over een periode van 6 jaar. Imperbel-Derbigum investeert bovendien al jaren in de recyclage van grondstoffen en in de ontwikkeling van energiebesparende en -producerende oplossingen voor het dak. Voorbeelden daarvan zijn het revolutionaire DERBIBRITE NT®, een wit reflecterende waterdichtingsmembraan dat de zonnestralen weerkaatst en zo het dakoppervlak en de ruimtes in een gebouw koeler houdt, en DERBISOLAR®, een reflecterende dakbedekking met geïntegreerde amorfe fotovoltaïsche cellen.

André De Smet, CEO Imperbel-Derbigum: “We zijn uiteraard blij met deze EMAS Award. We zien deze onderscheiding als een schouderklop voor de jarenlange inzet op het vlak van milieubehoud. Het spreekt voor zich dat we het gevoerde groene beleid verder zetten. Zo wil Imperbel-Derbigum tegen 2010 de helft van zijn grondstoffen vervangen door gerecycleerd bitumen.”