Algemeen

Imago bouw essentieel bij ondervangen personeeltekort

Gemiddeld 53% van de partijen uit de bouwkolom vindt dat het imago van de bouw verbeterd moet worden om het personeelstekort om de lange termijn te kunnen ondervangen. Vooral hoofdaannemers B&U zijn deze mening toegedaan. Waar het om langetermijmaatregelen gaat die de bedrijven zelf toepassen, wordt het aanbieden van trainingen het meest genoemd. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

In juli 2010 verwacht 15% van de partijen in de bouwketen een personeelstekort in 2011. In 2015 verwacht slechts 10% dat het personeelstekort is opgelost. Dit thema verdient de komende jaren derhalve een prominente positie op de agenda's van ondernemingen in de bouwkolom.

Zeker wanneer de bouwproductie vanaf circa 2012 weer aantrekt. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen naar de lange termijn kijken bij het zoeken naar oplossingen voor hun personeelstekort.

Verbeteren imago belangrijk

Welke elementen zijn bij het ondervangen van het personeelstekort op de lange termijn het belangrijkst? Gemiddeld 53% van de partijen uit de bouwkolom vindt dat het imago van de bouw verbeterd moet worden om het personeelstekort om de lange termijn te kunnen ondervangen. Vooral hoofdaannemers B&U noemen dit als belangrijkste element.

Aan werken in de bouw worden vaak de 'image killers' vies, fysiek zwaar en gevaarlijk toegekend. Dit maakt de bouwsector voor potentiële werknemers niet gauw aantrekkelijk. Bijna de helft van de partijen vindt het verkrijgen van meer instroom via bouwopleidingen het personeelstekort op lange termijn het beste kan ondervangen, terwijl 31% innovatieve oplossingen noemt waardoor er minder personeel nodig is.

Installateur: meer standaardisatie

Opvallend is dat 29% van de installateurs meer standaardisatie ziet als manier om het personeeltekort op de lange termijn te ondervangen. Deze maatregel kan het werk van installateurs relatief eenvoudiger maken, waardoor zij wellicht makkelijker geschikt personeel kunnen aantrekken.

Van de hoofdaannemers B&U noemt 27% het gebruik van meer prefab in de bouw. Dit soort totaaloplossing neemt bouwende partijen in letterlijke zin werk uit handen.

Zelfgenomen langetermijnmaatregelen

Aan partijen uit de bouwkolom is ook gevraagd welke langetermijnmaatregelen zij zelf nemen om personeel langer aan de organisatie te binden. De vaakst genoemde manier om personeel langer vast te houden is het aanbieden van trainingen. Hiervoor kiest 45% van de bedrijven.

Na het geven van trainingen zijn het bieden van meer verantwoordelijkheden en verbeteren van de secundaire arbeidsvoorwaarden het populairst. Arbeidsvoorwaarden zijn een van de belangrijkste redenen waarom jongeren kiezen voor een bepaalde sector. Om de interesse van jongeren te vergroten, zal er rekening gehouden moeten worden met zaken als de combinatie werk-priv�, parttime werken of zeggenschap over arbeidstijden.

Geen salarisverhoging

Slechts 12% van de bedrijven gebruikt salarisverhogingen om personeel langer vast te houden. Deze optie is nog relatief het populairst onder de installateurs (14%). Ook een prestatiebeloning wordt slechts door 12% van de partijen genoemd. Van de installateurs noemt 16% dit als langetermijnmaatregel om personeel langer aan zich te binden. Onder onderaannemers is dit 18%.
Build for Life