Bedrijfsnieuws

Ikea in Ternat sluit straks haar deuren

De vestiging van Ikea in Ternat zal de deuren sluiten wanneer de nieuwe winkel in Gent wordt geopend. Dat heeft de directie van de Zweedse meubelgigant maandag bekendgemaakt. Ikea werkte al lang aan de opening van een nieuwe vestiging in de buurt van Gent. Na lang onderhandelen met de lokale overheden kreeg de meubelketen vorig jaar groen licht.

Ikea had nog geen vestigingen in Oost- of West-Vlaanderen. Klanten uit die regio moesten daardoor afzakken naar de kleine en verouderde winkel in Ternat. Nu maakt de directie bekend dat de vestiging in Ternat zal verdwijnen. Voor de 200 werknemers is er al een oplossing. Die verhuizen allemaal mee naar de nieuwe winkel.

"Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de klanten in Ternat uit Oost- en West-Vlaanderen komt", zegt woordvoerder John Sandeman. "Op termijn was de vestiging in Ternat dus ook moeilijk leefbaar." Klanten uit de regio van het Pajottenland en Brussel kunnen sinds kort ook terecht in de vestiging in Anderlecht.

De nieuwe vestiging in Gent wordt een zogenoemde A-winkel, waar het volledige gamma kan worden uitgestald. Met 36.000 vierkante meter, 1.900 parkeerplaatsen en 600 plaatsen in het restaurant wordt het meteen ook de grootste vestiging in ons land.

De gebouwen worden ingeplant tussen de E40 en Flanders Expo. De energie in de winkel wordt volledig opgewekt via duurzame energie. Zo komt er een biomassa-installatie en worden zonnepanelen geïnstalleerd op het dak. In de nieuwe winkel kunnen 450 personeelsleden aan de slag.

"Nieuwe Ikea Gent zal jobs vernietigen"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) en de ondernemersorganisatie Unizo reageren sceptisch op de banenwinst die met de verhuis gepaard gaat. "De nieuwe Gentse vestiging zal niet alleen 500 banen kosten in de meubelsector rond Gent, van de beloofde nieuwe jobs lijkt ook weinig in huis te komen, want het gaat m een interne verschuiving van personeel", stelt Unizo. De organisatie wijst ook op de extra verplaatsingen voor het Ikea-personeel van de winkel in Ternat.

"Verschillende partijen hadden in hun verkiezingsprogramma een hervorming van de Ikea-wet vooropgesteld. Het is tijd voor daden", benadrukt Unizo. In afwachting van de noodzakelijke regionalisering eist de ondernemersorganisatie een stop op grote winkelprojecten buiten het centrum.

Ook het NSZ heeft sterke twijfels. "De belofte van vele nieuwe jobs, hoofdargument bij dergelijke operaties, is bij grote ketens vaak van korte duur. Wanneer ze in meoilijkheden komen, is sluiting of delocalisatie maar een kleine stap", luidt het.

De christelijke vakbond LBC is dan weer blij dat alle 251 personeelsleden van de vestiging van Ikea in Ternat aan het werk kunnen blijven met behoud van loon en arbeidsvoorwaarden. De komende maanden gaat LBC onderhandelen met de Ikea-directie over ondersteunende maatregelen voor het personeel om de verhuis aantrekkelijker te maken.
Build for Life