Interieur

Ikea heeft baat bij economische crisis

Woonwarenhuis Ikea heeft baat gehad bij de economische crisis. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het concern. Over 2010 werd een recordwinst behaald van 2,7 miljard euro. Dit is een stijging met 6,1% ten opzichte van 2009. De omzet steeg ook flink, met 7,7% naar 23,1 miljard. Zowel nieuwe als bestaande winkels waren verantwoordelijk voor de goede cijfers.

Bij de bestaande winkels was er sprake van een omzetplus van 2,4%. Volgens financieel directeur Soren Hansen was de stijging van de resultaten in de hele wereld zichtbaar. Wel waren er een aantal landen die echte pieken vertoonden in de cijfers. Dat waren landen als China, Rusland en Portugal. De plus in de resultaten is vooral veroorzaakt door de economische crisis. Hierdoor waren consumenten niet bereid om veel geld uit te geven. Met de betaalbare meubels van Ikea konden de consumenten echter toch wat nieuws aanschaffen.

Overigens had Ikea nog een veel grotere winst en omzet kunnen hebben over 2010. Dat dit niet gebeurde is te danken aan de activiteiten in Rusland. Rusland is wel een sterke groeier voor Ikea, maar door een Russische corruptiezaak, een schikking en afschrijvingen moest er eenmalig 700 miljoen euro worden afgeschreven.

Gebaseerd op: Telegraaf

Ook interessant