Vastgoed

Huurwoningen in trek bij kopers en starters

Steeds meer mensen verhuizen naar een huurwoning. Dat geldt niet alleen voor huurders die doorstromen, maar ook voor starters en voor huishoudens met een koophuis. Van de 461.000 woningen die in 2011 werden betrokken, was 70 procent een huurwoning. De dynamiek op de huurmarkt is dus aanzienlijk groter dan op de koopmarkt. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Ondanks het overheidsbeleid dat het kopen van een huis nog steeds krachtig stimuleert door middel van de hypotheekrenteaftrek, wint de huursector steeds meer aan populariteit. Zo betrokken in 2011 ruim 90.000 startende huishoudens een huurhuis. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2010. Ruim de helft van deze starters woont alleen en is jonger dan 35 jaar.

Ook eigenaar-bewoners kiezen er steeds vaker voor om naar een huurwoning te verhuizen. In 2011 verruilden 57.000 huishoudens hun koopwoning voor een huurwoning. Dat is een kwart van alle doorstromers naar een huurhuis.

Op de koopmarkt was de dynamiek aanzienlijk minder: 44.000 eigenaar-bewoners kochten een ander huis. Daarnaast namen nog eens 50.000 huurders de stap naar de koopsector.

Opmars koopsector gestuit

Ondanks dat de dynamiek op de huurwoningenmarkt toeneemt, is het aantal koopwoningen nog steeds aanzienlijk groter. Anno 2011 stonden er ruim 7,2 miljoen woningen in Nederland, waarvan 60 procent koopwoningen en 40 procent huurwoningen. Deze verhouding is vorig jaar niet veranderd. Het lijkt erop dat aan de onstuitbare opmars van het eigenwoningbezit in de afgelopen decennia (voorlopig') een einde is gekomen. Nog geen 25 jaar geleden was de verhouding nog precies andersom: 60 procent huurwoningen en 40 procent koophuizen.

Ook interessant