Vastgoed

Huursubsidies efficiënter en gerichter dan algemene huur

Zopas heeft de federale regering een aantal mechanismen uitgedacht om de huurprijzen te temperen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) worden zij een slag in het water. Enkel een systeem van huursubsidies zal ertoe leiden dat minder bemiddelde gezinnen toch nog een comfortabele en goedkope woning zullen kunnen huren. Eind september heeft de Vlaamse regering besloten hiervoor vanaf 2007 meer middelen uit te trekken. Vandaar dat een federaal initiatief om de huurprijzen te temperen ongewenst is.

Al de gezinnen die daartoe financieel in staat zijn, worden momenteel eigenaar van een eigen woning. Maar de 20% minst gegoede gezinnen blijven wel nog steeds op de private huurmarkt aangewezen. Daardoor is een belangrijke vraag naar huurwoningen van slechte kwaliteit ontstaan. De mechanismen die de federale overheid nu heeft uitgedacht, zullen er enkel toe leiden dat nog meer verhuurders uit de private huurmarkt zullen uittreden. Het aanbod zal nog beperkter worden terwijl de vraag blijft bestaan.

Om dit verschil tussen vraag en aanbod op te lossen bestaat er maar een oplossing: de invoering van een systeem van huursubsidies dat zich specifiek tot weinig bemiddelde gezinnen richt. Huursubsidies maken het precies mogelijk de kwaliteit van private huurwoningen te verbeteren zonder dat de huurder hierdoor een hogere huur moet betalen. De verhuurder wordt ertoe gestimuleerd in zijn huurwoning te investeren en de huurder krijgt dankzij deze subsidie een comfortabele en aangepaste woning. Op die manier zal het aanbod aan private huurwoningen niet verder inkrimpen maar wel in kwaliteit toenemen.

De Vlaamse regering heeft in haar septemberverklaring voor 2007 een dergelijk systeem in het vooruitzicht gesteld. Om meer mensen toegang te geven tot een betaalbare en behoorlijke woning gaat de Vlaamse regering vanaf 2007 voor 20 miljoen euro aan een uitgebreid systeem van huursubsidies en installatiepremies uitgeven. Dit staat zo uitdrukkelijk in de septemberverklaring van de Vlaamse regering.

Het initiatief van de federale regering om voor het verhuren van woningen bijkomende beheersende en beschermende maatregelen in te voeren, dreigt de private verhuurders verder af te schrikken en voor het Vlaamse systeem van huursubsidies contraproductief te werken.

Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw

Ook interessant