Vastgoed

Huurprijzen blijven stabiel in België

In België valt de vraag naar opslagruimte stil, de leegstand stijgt en nieuwe projecten lopen vertraging op, maar toch blijven de huurprijzen stabiel. Jones Lang LaSalle stelt in een marktstudie dat in de eerste helft van 2009 in België 286.000 m2 aan logistieke ruimte werd opgenomen. Dat ligt in de lijn van de eerste helft van 2008. De prime-rent (tophuurprijs) is op de as Antwerpen-Brussel nog steeds 48 euro per m2.

Walter Goossens, hoofd van de afdeling industrieel vastgoed bij Jones Lang LaSalle, verklaart dat in de opnamecijfers enkele uitzonderlijke deals zijn verwerkt. Colruyt nam bijvoorbeeld 80.000 m2 op in Gellingen. In het tweede kwartaal van 2009 was de opname 60% lager dan in het tweede kwartaal van 2008. In het derde kwartaal werden slechts zeven transacties geregistreerd op de Belgische markt. De huurprijzen blijven stabiel door de bescheiden oplevering van nieuwe gebouwen. Logistieke gebouwen zijn op relatief korte termijn te realiseren. Daarom stellen projectontwikkelaars liever uit, dan dat ze in crisistijd grote risico`s nemen.

Van de managers noemt 34% duurzaamheid een belangrijk thema in de supply chain, zo blijkt uit onderzoek van Capgemini Consulting. ProLogis verklaart dat de crisis geen impact heeft op het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf.

Gebaseerd op: Trends