Vastgoed

Huurmarkt grote behoefte aan slimme energiemeter

Vanaf dit jaar vervangen de netbeheerders alle kapotte energiemeters door de slimme energiemeter. Maar hebben de gebruikers hier behoefte aan? Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur, vroeg naar de mening van huurders en verhuurders. Wat blijkt: de slimme energiemeter is in trek; ongeveer driekwart heeft er behoefte aan. Daarentegen worden er ook kanttekeningen geplaatst wat betreft de privacy.

Netbeheerders installeren dit jaar de slimme energiemeter onder andere als de oude energiemeter moet worden vervangen. De meter brengt geen extra kosten met zich mee en de installatie is kosteloos (behalve als de gebruiker eerder dan de landelijke invoering een slimme meter wil). Daarnaast sturen de netbeheerders iedere twee maanden een gedetailleerd overzicht van het verbruik naar de bewoners. Uit onderzoek van Direct Wonen onder 776 huurders en verhuurders blijkt dat ongeveer drie op de vier behoefte heeft aan deze slimme energiemeter.

Inzicht verbruik huurder
Van de verhuurders heeft 72,2 procent behoefte aan een slimme energiemeter. Ruim 66 procent wil hiermee inzicht krijgen in het verbruik van de huurder. In de helft van deze gevallen is de huurder echter zelf verantwoordelijk voor het verbruik.

Meten is weten
Op de vraag of er behoefte is aan de slimme energiemeter, antwoordt 75,6 procent van de huurders bevestigend. Op basis van de metingen willen zij hun energieverbruik beter in de gaten houden (48,8 procent) of zelfs hun energieverbruik aanpassen (26,7 procent). Bijna één op de vier huurders heeft geen behoefte aan een slimme energiemeter. Daarvan geeft ruim 8 procent als reden dat er iedere maand een vast bedrag voor gas, water en elektra wordt betaald.

Niet slim genoeg
Een andere reden dat huurders geen slimme energiemeter in huis willen, is dat zij de gegevens van hun energieverbruik privé vinden en ze zich bespied voelen door de energiebedrijven. ‘Het zou pas echt slim zijn als een energiemeter mij inzicht geeft in het verbruik, maar de details niet doorgeeft aan derden’, is de mening van één van de tegenstanders. Ook heerst er angst voor dieven die op afstand aan het energieverbruik kunnen aflezen of de bewoners thuis zijn, en hackers die het verbruik digitaal kunnen aanpassen.