Vastgoed

Huurders krijgen kooprecht sociale woning

Huurders die minstens vijf jaar een woning of appartement huren van een sociale huisvestingsmaatschappij krijgen het recht het vastgoed aan te kopen op voorwaarde dat het minstens 10 jaar oud is. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, zo meldt het kabinet van minister van Wonen Marino Keulen.
Tot nu toe kon de sociale huurder zijn sociale huurwoning enkel aankopen als ze minstens 15 jaar oud is en de sociale huisvestingsmaatschappij haar uitdrukkelijk akkoord gaf. Door de vrijdag goedgekeurde maatregel ligt het kooprecht bij de huurder en niet langer bij de maatschappij. De huurders waren daar zelf vragende partij voor, aldus Keulen.

Doel van de maatregel is de eigendomsverwerving stimuleren en te zorgen voor de "sociale mix" huurders-eigenaars. Bovendien krijgen de sociale huisvestingsmaatschappijen nieuwe middelen, die ze binnen de drie jaar moeten gebruiken voor de bouw van nieuwe woningen, appartementen of renovatie.

Voor de maatregel komen alle types van gezinswoningen en appartementen in aanmerking. De woonst moet wel minimum 20 jaar in volle eigendom blijven van de kopers die er zelf wonen. Een andere voorwaarde is dat de koper geen andere woonst in volle eigendom of vruchtgebruik heeft. De maatregel heeft nog het advies van de Raad van State nodig.