Vastgoed

Huizenbezitters willen maatregelen kabinet

De overheid moet mensen met dubbele woonlasten eindelijk te hulp schieten door tijdelijke verhuur makkelijker te maken. De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het kabinet daartoe de Leegstandswet wijzigt en de huurbescherming beperkt.
Ook moeten eventuele huurinkomsten van de woning die niet kan worden verkocht voor slechts 75 procent worden belast, zei een VEH-woordvoerder dinsdag op Radio 1. Daarnaast moet de hypotheekrenteaftrek ook voor de tweede woning blijven gelden.

De vereniging vindt het 'schandalig' dat de overheid nog geen maatregelen heeft getroffen om de in elkaar gezakte huizenmarkt een impuls te geven. De VEH denkt dat de voorgestelde maatregelen de huizenmarkt weer in beweging kan brengen. Nu zouden veel mensen huiverig zijn op huizenjacht te gaan.

Bellen

Veel leden bellen de vereniging op met vragen over dubbele woonlasten, zei de woordvoerder. Ze raken hun oude woning niet kwijt en zoeken een oplossing voor de hoge lasten. Volgens haar is het met de huidige huurbescherming erg moeilijk tijdelijke huurders uit de woning te krijgen aan het einde van de huurtermijn.

Het kabinet heeft het wel mogelijk gemaakt dat in bijzondere omstandigheden het garantiebedrag voor woningcorporaties wordt verhoogd zodat deze bouwprojecten van commerciële partijen kunnen overnemen om ze te verhuren.

Voorjaar

Vereniging Eigen Huis had eerder voorgesteld het garantiebedrag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen van 265 duizend naar 350 duizend euro en de overdrachtsbelasting te verlagen van zes naar drie procent.

Deze suggesties heeft het kabinet niet overgenomen. In het voorjaar praat het kabinet opnieuw over steunmaatregelen voor de woningmarkt.