Vastgoed

Huizen zijn minder waard dan eigenaars denken

De huizen in België zijn minder waard dan de eigenaars denken. Dat blijkt uit een analyse van de vastgoedmarkt, uitgevoerd door het weekblad Knack. Het blad stelt ook een nieuwe, groeiende niche vast: de gespecialiseerde seniorenmarkt, waarbij senioren hun woning verkopen om zich met dat geld een speciaal ingericht appartement aan te schaffen.

Vastgoedmakelaar Century 21 verwacht in Vlaanderen een prijsdaling in het segment van de villa's. "Voor alles wat boven 380.000 euro gaat, zal de verkoper water bij de wijn moeten doen", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21.

Juiste prijs

De verkopers moeten zich realiseren dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien, zegt vastgoedkantoor ERA. "Ze zullen met de juiste prijs op de markt moeten komen. Want het aandeel van de niet-verkochte woningen groeit ook steeds aan. Ofwel raken die nooit verkocht, en dan verandert dat niets aan de statistieken. Ofwel zit in dat segment een redelijk hoog percentage verkopers dat eraan denkt zijn prijs te verlagen," zegt Iain Cook van ERA.

Rijwoningen met een klein tuintje zullen echter aan abnormaal hoge prijzen verkocht blijven worden, verwacht ERA. "Er valt zelfs nog een lichte prijsstijging te verwachten. In dat segment is het aantal kandidaat-kopers namelijk onevenredig groot. Er duikt altijd wel íemand op die voldoende geld op zak heeft", maakt Cook zich sterk.

Century 21 merkt ook een nieuwe trend: de stijgende gespecialiseerde seniorenmarkt. Het gaat om woonprojecten op maat, waarbij senioren hun woning verkopen om zich met dat geld een speciaal ingericht appartement aan te schaffen, met brede deuren, een lift en dies meer.

Minisamenlevingen

"Het gaat al zo ver dat er minisamenlevingen ontstaan: allemaal senioren bij elkaar. Het is een tendens die zich serieus doorzet, helemaal in overeenstemming met de vergrijzing van de maatschappij," aldus Verwilghen.

Tot slot stelt de vastgoedsector vast dat de kopers steeds jonger worden. Zes jaar geleden was 34 à 36 jaar de norm. Anno 2007 is dat 25 à 26 jaar.