Verbouwen

Huis verbouwen: alle ins en outs!

Huis verbouwen: alle ins en outs!
Het huis verbouwen, een grote klus die je veel kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de waarde van je woning of het extra comfort dat je zult hebben. Bij een verbouwing is veel mogelijk, van badkamer tot keuken. We helpen je graag een handje: in het onderstaande artikel lees je alles over verbouwingen, van de kosten tot en met de voordelen.

Wat is verbouwen?

Verbouwen is het wijzigen, of veranderen, van een bestaand gebouw. Dit hoeft niet het hele gebouw te zijn, maar kan ook alleen een gedeelte zijn, zoals alleen de badkamer of een keuken. Zoals een uitbreiding van het gebouw als een wijziging kan een verbouwing zijn.

Elke ruimte van een woning kan worden verbouwd, de meest voorkomende verbouwingen zijn:

 • De badkamer verbouwen
 • De keuken verbouwen
 • De zolder verbouwen
 • De woonkamer verbouwen

Een verbouwing kun je zelf doen, maar je zou ook een klusbedrijf kunnen inschakelen. Die nemen dan de gehele verbouwing over. Hieronder leggen we in iets meer detail uit hoe deze verbouwingen eruit kunnen zien.

Badkamer verbouwen

Bij het verbouwen van een badkamer kun je denken aan het uitbreiden van de badkamer, of de huidige indeling aanpassen. Alles is hierin mogelijk: vervangen van het tegelwerk, nieuw sanitair of een inloopdouche laten plaatsen. Ook is het mogelijk om de toilet te verbouwen in de badkamer.

Bij de verbouwing van een badkamer wordt er vrijwel altijd gekozen voor een gehele aanpassing. De badkamer van je dromen kan zomaar een realiteit worden.

Keuken verbouwen

Natuurlijk kan die droomkeuken ook worden gerealiseerd met een verbouwing. Het verbouwen van de keuken is één van de meest voorkomende klussen, dit omdat veel mensen specifieke wensen hebben over zowel de functionaliteit als het exterieur van de keuken.

Bij het verbouwen van de keuken kan dus ook alles worden aangepast: van het aanrecht tot het leidingwerk.

Huis verbouwen: alle ins en outs!

Zolder verbouwen

Veel zolders worden gebruikt als opslagruimte, maar we zien steeds vaker dat dit wordt verbouwd tot een praktische of leefbare ruimte. Een zolder kan worden verbouwd tot een slaapkamer, maar ook een werkkamer of badkamer.

Wanneer de zolder wordt aangepakt wordt er ook bijna altijd gekozen voor isolatie in de zoldervloer.

Woonkamer verbouwen

Natuurlijk kan de woonkamer niet ontbreken uit het lijstje. De woonkamer is niet alleen de ruimte waar je het meeste doet, maar ook het visitekaartje van je woning. Een woonkamer laten verbouwen kan zorgen voor nieuwe indelingen die niet alleen praktischer, maar ook mooier zijn.

Wat kost een verbouwing?

De kosten van een verbouwing kunnen enorm verschillen. Zo zijn er meerdere onderdelen die invloed hebben op de totaalprijs:

 • De prijs van de vakmensen
 • De gekozen materiaal
 • De type verbouwing

Laat je alleen een nieuwe trap plaatsen? Dan moet je rekening houden met een prijs van €1.750,- tot en €3.500,-. Laat je de hele keuken aanpakken? Dan beginnen de kosten vanaf €5.000,-, maar dit kan oplopen tot €17.000,-.

Hieronder vind je een tabel met veel voorkomende verbouwingen en de bijbehorende kosten.

Kosten verbouwing

Onderdeel voor verbouwingGemiddelde kosten
Dakkapel€1.500 tot €6.000
Nieuw dak€100 tot €300 euro per m²
Nieuwe trap€1.750 tot €3.500
Toilet Vanaf €650 euro
Keuken€5.000,- tot €17.000,-
Badkamer€5.300,- tot €9.900,-
Zolder€8.500 tot €14.000
Kelder plaatsen€12.000

Verbouwen of verhuizen?

Het kan gebeuren dat je je huidige woning helemaal niet meer ziet zitten. Zo erg, dat je een verhuizing overweegt. Maar met een verbouwing is veel mogelijk, je kan de woning zo aanpassen dat het toch voldoet aan je wensen en de vraag: ‘verbouwen of verhuizen’ simpel beantwoord kan worden.

Los van het feit dat je in je eigen bekende buurt blijft wonen, je geen hoge verhuiskosten kwijt bent en de eeuwige zoektocht naar je droomwoning moet doorstaan, verhoog je ook de waarde van je woning. Mocht je dan toch ooit naar een nieuwe plek willen gaan kun je profiteren van de verbouwing.

Huis verbouwen: alle ins en outs!

Voordelen verbouwing

Hierboven heb je het al kunnen lezen: een verbouwing levert voordelen op. We zetten ze graag nogmaals voor je op een rijtje:

 • Je kunt de woning inrichten zoals je zelf wil
 • Je hebt de mogelijkheid om het huis te verduurzamen
 • De woning stijgt in waarde
 • Je verhoogt je wooncomfort

Een verbouwing levert dus een hoop comfort, maar ook plezier op. Wist je dat er een verschil zit tussen een renovatie en een verbouwing? Hier lees je alles over totaalrenovatie. Weet je al dat je liever gaat voor een renovatie? Lees dan deze tips.

Ook interessant